Jadual 4 hari 3 malam bercuti di Sabah

JADUAL 4 HARI 3 MALAM BERCUTI DI SABAH

Teringin bercuti di Sabah? especially Kota Kinabalu & Kundasang?

Dengan nama jolokan ‘New Zealand Malaysia’, ini adalah lokasi ‘wajib’ jika anda bercuti di Sabah! 

Jadual 4 hari 3 malam bercuti di Sabah ini hanyalah cadangan dari kami sahaja. Ini terpulang kepada jadual penerbangan anda. Sekiranya sampai awal di Kota Kinabalu pada hari pertama, anda boleh terus mengikuti jadual yang kami berikan. Jika sebaliknya, anda boleh mengubah jadual hari pertama ke hari kedua mengikut kesesuian pelancong.

itinerary 4 hari 3 malam di sabah

Untuk anda yang merancang hendak bercuti di Sabah, especially Kota Kinabalu & Kundasang, anda boleh memilih untuk mengambil pakej percutian yang mana lengkap dengan hotel/homestay & kenderaan bersama pemandu. Pakej biasanya ikut bajet dan kemampuan pelancong. Ada pakej yang bajet murah, sederhana dan berpatutan. Terpulang kepada kesesuaian dan kemampuan anda.

Ada juga yang hanya menggunakan perkhidmatan kereta sewa, homestay Kota Kinabalu dan Homestay Kundasang sahaja. Maknanya mereka pandu sendiri sahaja tanpa ada driver. Pakej ini memang bajet, murah dan jimat sedikit jika dibandingkan dengan pakej percutian full pakej sekali driver. Ini semua terpulang kepada anda. Tentunya ada kekurang dan kelebihan yang tersendiri jika dibandingkan dengan pakej-pakej yang lain.
Berikut adalah jadual cadangan jika anda bercuti selama 4 hari 3 malam di Sabah:

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport/Hotel
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang
    (Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

Itinerary 4 Hari 3 Malam di Sabah

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Cek out Hotel/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu.

Pakej percutian keluarga ke Sabah

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Snorkling di Pulau Sapi)
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu.

sabah tour package 2019

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

  • Sarapan
  • The Floating Mosque
  • Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Signal Hill Observatory Tower
  • Free n Easy
  • Hantar Airport/Hotel

*Jadual di atas adalah cadangan sahaja. kena ikut kesesuaian flight ticket juga. Apa-apa pun semoga percutian korang dipermudahkan, amin!

Untuk Lebih Info, Hubungi pegawai pemasaran kami link di bawah:

Rafail Razak

Whatsapp Sekarang!

Rabiatul Amirah

Whatsapp Sekarang!

Perlukan Sebut Harga? Isi Borang Di Bawah:

Artikel Berkaitan:

15 Tips Percutian Kundasang Yang Anda Harus Tahu!

15 Tips Percutian Kundasang Yang Anda Harus Tahu!

Bercuti di Kundasang

Seringkali apabila pengunjung bercuti di pusat peranginan yang terletak di Kundasang, masalah mereka adalah tidak cukup masa untuk pergi ke semua tempat yang ada di sana.

Ini kerana, kurangnya pengetahuan tempat-tempat yang perlu dilawati atau tidak mengikut jadual tempat mana yang harus dikunjungi.

Di sini kami ada beberapa tips dan nasihat untuk anda apabila bercuti sendiri di Kundasang walaupun tanpa ada pemandu pelancong!

Tips 1

1.Tempah Hotel/Homestay untuk 1 malam di Kundasang.

✔ Jika Anda tidak membuat tempahan, pasti tidak ada yang kosong lebih-lebih lagi pada waktu cuti sekolah.

✔Tempah hotel/homestay di KUNDASANG ya, bukan di PEKAN RANAU.

✔TIPS- Semasa membuat TEMPAHAN HOMESTAY, pastikan homestay tersebut menyediakan WATER HEATER. Pecaya atau tidak, air paipnya sesejuk Air AIS!

P/S Jangan lupa membuat tempahan kenderaan untuk memudahkan pergerakan ke lokasi anda. Perkhidmatan Kereta Sewa akan menanti anda di Lapangan Terbang.

Tips 2

2.Tempah tiket penerbangan yang sampai di lapangan terbang Kota Kinabalu seawal jam 7 pagi.

✔Apabila sampai awal di Kota Kinabalu, Anda juga boleh terus ke Kundasang seawal yang mungkin sebab ada banyak tempat yang boleh dilawati setibanya di sana nanti.

✔TIPS – Sebaik-baiknya sampai di Kota Kinabalu pada hari jumaat. Ini kerana anda boleh berkunjung di TAMU KUNDASANG sebelum tengahari. Di tamu kundasang banyak bezanya dengan Tamu yang lain di daerah Sabah ini seperti Makanan, Bunga dan barang-barang yang dijual.

Tips 3

3.Sampai di Kundasang, anda boleh melawat tempat menarik disekitarnya seperti Desa Cattle Farm, War Memorial dan Kinabalu Park

✔TIPS – Anda boleh berkunjung jam 3-4 di Desa Cattle Farm kerana pada waktu itulah anda boleh melihat para pekerja memerah susu lembu.

✔TIPS – Pasang lampu kereta sekiranya kabus sudah meliputi kawasan Kundasang untuk keselamatan anda dan pemandu yang lain.

jadual lawatan 4 hari 3 malam di Sabah

Tips 4

4.Waktu petang, anda sudah boleh cek in di Homestay yang Anda sudah tempah.

✔TIPS – Cari Homestay yang ada menyediakan kemudahan BBQ.

✔Jangan lupa meminta selimut tambahan kerana Anda tidak akan dapat menahan sejuk pada waktu malam. Sebab tu jangan hairan jika di Homestay tu tidak ada disediakan kipas atau aircond!

pakej percutian keluarga sabah

Tips 5

5.Esok pagi, anda boleh sarapan di Kundasang atau di Ranau.

✔TIPS – Cari Restoran yang bersih kerana di kawasan sejuk memang cepat lalat membiak

Tips 6

6. Lepas tu, anda boleh ke Hot Spring Poring yang terletak lebih kurang 30-40 minit dari pekan Ranau. Di sana, anda boleh membuat aktiviti seperti mandi manda, canopy walk, melawat Taman Rama-Rama & mandi air panas semulajadi. So, anggaran masa anda berada di sini adalah lebih kurang 1 -2 jam.

✔TIPS – Pakai pakaian dan kasut yang sesuai untuk menaiki canopy walk. Perjalanan ke canopy walk ala-ala jungle treking. Pastikan anda tidak memakai Kasut Tumit ya?? 😉

Tips 7

7. Lepas dari Poring, anda boleh ke Kampung Luanti Spa Fish. Bila sampai sini, jangan jerit kuat-kuat ya?? Sebab mesti anda tak tahan bila ikan tu datang dekat dengan kaki anda, GELI!! So, Persiapkan jiwa & raga guys..! hehe

✔TIPS – Makanan ikan ada dijual di kaunter. Jangan bagi makan ikan sungai itu selain dari makanan ikan.

✔TIPS – Harga Tiket RM5/dewasa & RM3/kanak-kanak

bercuti di kundasang
Fishspa Luanti

Tips 8

8.Selesai di sana, anda bolehlah meneruskan perjalanan pulang ke Kota Kinabalu untuk cek in di Hotel/Homestay yang anda sudah tempah.

✔TIPS – singgah di Nabalu Craft kerana di sana banyak barang Kraftangan buatan tangan yang anda boleh beli sebagai cenderamata.

✔TIPS – Di sini juga terdapat Anjung Tinjau. Jika anda bernasib baik, anda akan dapat menyaksikan Gunung Kinabalu dari jarak dekat tanpa ditutupi kabus, memang Awesome…!

bercuti di sabah

TIPS TAMBAHAN.

✅Jika anda menyewa Van Highroof, tidak kira Nissan Urvan atau Toyota Hiace, kebanyakkan shopping complex dan parking lot persendirian tidak membenarkan kenderaan van ini parking di dalam, ini kerana keadaan bumbung van yang tinggi, so kena hati-hati jika nak parking. Jika anda sewa kenderaan sekali driver, tu takde masalah, river dah tau nak parking kat mana. 😀

sewa van di kota kinabalu

✅Pastikan kenderaan yang anda sewa tu sesuai dan selamat untuk digunakan. Kebanyakan pelancong menyewa kenderaan tdak memikirkan luggage yang mereka bawa. Contohnya, nak bercuti 7 orang dewasa, sewa MPV 7 seater, tapi x ingat atau ‘terlupa’ luggage pun dah ada 7, so memang tak muat dan tak selesa jika nak berhimpit-himpit dengan luggage! Paling bagus, sewa Van terus.
Pastikan juga kenderaan yang disewa dalam keadaan baik dan selamat, seperti tayar yang masih elok bunganya, signal dan hon berfungsi dengan baik dan sebagainya. Bercuti di Kundasang ni kena pastikan kereta selesa dan ‘kuat’. Sebab nak mendaki bukit dan jalan yang berliku!

sewa innova di kota kinabalu

✅Jika anda membeli barang basah di Pasar Besar Kota Kinabalu untuk dibawa naik ke Kundasang, pastikan anda sendiri yang pilih makanan laut tu, contohnya seperti sotong. memang nampak segar dan saiz pun besar, tapi bila kita minta peniaga untuk ambil dan timbang, ada segelintir peniaga (bukan semua) yang akan mengambil kesempatan dengan memuatkan sotong yang tidak segar dan bukan saiz yang kita kehendaki ke dalam bakul plastik! So, kena berhati-hati, apa yang anda nampak dan nak beli, pastikan peniaga tersebut tidak menukar dengan yang lain.

seafood di sabah

✅Jika anda dah sampai lewat petang di Kota Kinabalu (kebanyakan kes flight delay), adalah lebih baik bermalam dulu di Kota Kinabalu. Keesokan hari barulah meneruskan perjalanan ke Kundasang.

✅Jika anda berhajat nak pegi bercuti di Pulau Tunku Abdul Rahman, parking ada disediakan bersebelahan dengan Jeti Jesselton, lagi selamat! Ada juga guest kami yang pernah kami dengar, parking kat kawasan Pasar Besar Kota Kinabalu, memang jauh lagi la nak menapak ke Jeti tu.

jalan jalan di kundasang

✅Jangan parking di kawasan Pasar Besar Kota Kinabalu dekat bawah jambatan jika anda nak tinggalkan kereta sewa anda sehingga malam! ini kerana, pada waktu petang, kawasan bawah jambatan tu ada orang meniaga pasar malam, so gerenti kereta sewa korang tak akan dapat keluar dari kawasan pasar malam tu, terpaksa la kena tunggu sehingga pasar malam tu habis, baru boleh ambil kereta balik.

✅Jika anda menyewa kenderaan di Kota Kinabalu, pastikan anda beli Kupon parking yang berharga RM5 dan RM10. Kupon parking ini mestilah dipamerkan di hadapan kenderaan dan gores waktu dan masa yang sesuai. Jika tidak, mungkin anda akan disaman oleh pihak penguatkuasa Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK)

Last but not least, moga perjalanan anda diatur dengan baik semasa bercuti di Kundasang Sabah nanti. ALL THE BEST…! 😀


Ingin Bertanya lebih lanjut berkenaan Pakej Percutian di Sabah, Whatsapp Amyrull & Rabiatul di link berikut:


Artikel berkaitan:

  1. 25 lokasi tarikan pelancong di Kundasang & Ranau
  2. Lokasi menarik sekitar Kota Kinabalu & Ranau
  3. Itinerary 4 hari 3 malam bercuti di Sabah
  4. Destinasi pelancongan terbaru di Kota Kinabalu, Sabah
  5. Pakej ke Pulau Mantanani, Sabah
  6. Itinerary percutian 3 hari 2 malam di Sabah

4 days 3 night kota kinabalu package
bercuti di kundasang
daytrip pakej sabah
hiking di sabah
kota kinabalu tour package
kundasang tour package
lokasi menarik di sabah
pakej 2 hari 1 malam kundasang
pakej cuti sabah
pakej honeymoon sabah
pakej melancong ke sabah
pakej murah bercuti ke sabah
pakej murah ke sabah
pakej murah melancong ke sabah
pakej percutian ke kota kinabalu
pakej percutian ke kundasang
pakej percutian kundasang
pakej percutian sabah
pakej percutian sabah 2 hari 1 malam
pakej sabah
pakej sabah 4 hari 3 malam
sabah local tour package
sabah muslim tour
sabah tour package
sabah travel package
travel ke kundasang
trip ke kundasang sabah
trip ke sabah

Pakej 4 Hari 3 Malam di Sabah

Pakej 4 Hari 3 Malam di Sabah

Jadual Perjalanan Pakej 4 Hari 3 Malam di Sabah

ITINERARY 4D3N

2 malam di Kota Kinabalu
1 malam di Kundasang

➡ PRIVATE TOUR ⬅


📢(perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada Tiket flight)

 

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

-Pick up Airport/Hotel
-Makan/Solat/beli barang keperluan asas
-Rumah Terbalik
-Jambatan Tamparuli
-Pekan Nabalu
-Kinabalu Park
-Cek in Hotel/Homestay Kundasang
(Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, tak da masalah)

 

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

-Cek out Hotel/Homestay
-Desa Cattle Dairy Farm
-War Memorial
-Fishspa Tagal Luanti Ranau
-Sabah Tea
-Poring Hotspring
-Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
-Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

 

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

-Sarapan
-Pulau Tunku Abdul Rahman (Pulau Sapi/Palu Manukan/Pulau Mamutik)
-Pasar Filipina
-Pasar makanan kering
-Jamilah Jewellery
-Pantai Tanjung Aru (Sunset)
-Makan Seafood di Bulatan Todak
-Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

 

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

-Sarapan
-The Floating Mosque
-Yayasan Sabah
-Muzium Negeri Sabah
-Signal Hill Observatory Tower
-Free n Easy
-Hantar Airport/Hotel

 Upon Request (Tidak termasuk dalam jadual lawatan)

-Kokol Hill
-Syahbandar Tuaran
-Aquaria UMS
-Mari-Mari Cultural Village
-Zoo Lokkawi
-Taman Buaya Tuaran

👆🏽Semua Lokasi UPON REQUEST ada CAJ TAMBAHAN (Caj dikenakan untuk Pakej Super Gold, Gold & Silver sahaja)

⭕ Untuk penginapan di Kota Kinabalu & Kundasang, pelanggan boleh memilih untuk tinggal di hotel atau homestay. Harga berbeza mengikut permintaan pelanggan

*Semua urusniaga adalah dalam Ringgit Malaysia
**Jadual perjalanan adalah cadangan dan boleh diubahsuai mengikut keadaan

“MUDAH, JIMAT & BERBALOI!”

“Jom Jalan Kita Bah…!”

SUZA HOLIDAYS SDN BHD
KPK/LN 8716