Itinerary 4 hari 3 malam di Sabah

itinerary 4 hari 3 malam di Sabah

Itinerary 4h3m di Sabah ini khas untuk anda yang nak bercuti di Sabah, especially Kota Kinabalu & Kundasang samada menggunakan Pakej pelancongan atau nak drive sendiri, terpulang kepada keselesaan & bajet anda semasa bercuti!


Lokasi-lokasi menarik untuk itinerary 4h3m di Sabah

  • Rumah Terbalik (Upside Down House)
  • 3D Museum
  • Jambatan Tamparuli (Suspension Bridge) 
  • Nabalu Market – Persinggahan untuk mengambil gambar Gunung Kinabalu
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Desa Cattle Dairy Farm Kundasang
  • War Memorial Kundasang 
  • Kinabalu National Park 
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Pulau Sapi/Pulau Manukan/Pulau Mamutik)
  • Makan Seafood Bulatan Todak
  • Pasar Filipina
  • Pasar Makanan Kering
  • Jamilah Jewellery
  • Masjid Terapung
  • Yayasan Sabah
  • Signal Hill
  • Muzium Negeri Sabah

Hari Pertama: Kundasang Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Destinasi pertama adalah Rumah Terbalik (Upside Down) Lebih kurang 30 minit perjalanan dari bandar Kota Kinabalu

-Singgah  dan merasai sendiri menaiki Jambatan Tamparuli (Hanging Suspension Tamparuli)

-Meneruskan perjalanan berbukit ke Pekan Nabalu

Berhenti singgah di Gerai Pekan Nabalu untuk membeli cenderahati buatan penduduk tempatan

-Di sini juga terdapat Anjung Tinjau Pekan Nabalu untuk mengambil gambar. Jika bernasib baik, Gunung Kinabalu akan jelas kelihatan

-Di Pekan Nabalu ini juga, anda sudah boleh merasai kedinginan udara yang segar di bawah Gunung Kinabalu

-Fishspa Tagal Luanti terletak 40 minit dari pekan Ranau. Di sini anda akan mendapati puluhan ikan sungai yang akan memakan sel kulit mati di kaki anda apabila anda memasukkan kaki ke dalam sungai

-Makan tengahari di Sabah Tea, anda pasti tertarik dengan pemandangan berbukit dan seluas mata memandang

-Perjalanan di teruskan ke Poring Hotspring yang terletak lebih kurang 30 minit dari Sabah Tea

-Mandi manda di Poring Hot spring, memasuki Taman Rama-Rama, melihat info-info mengenai tempat ini di Poring Orchid Conservation Centre, berpeluang melihat Tropical Garden, berpeluang menaiki sendiri Poring Canopy Walkaway dan melawat Rafflesia Flower Site 


Hari Kedua: Kundasang Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Melawat Desa Cattle Dairy Farm, antara lokasi ‘WAJIB’ di Kundasang

Tips: Jika nak dapat view Gunung Kinabalu paling ‘GEMPAK’ & ‘WIN”, korang kena ada di Desa Cattle ni seawal jam 6.30-7.30 pagi! Masa tu korang pasti ‘TERPEGUN’ & ‘TERPUKAU’ dengan keindahan alam semulajadi di Kundasang ni. Lagipun kalau datang lewat, terutamanya waktu musim cuti sekolah, korang kena beratur panjang dengan pelancong yang lain, parking pun susah tau…! 😉

itinerary 4h3m di Sabah
‘Win’ tak gambar ni???

-Di Desa Cattle Dairy Farm ini, anda berpeluang menyaksikan sendiri bagaimana pihak pengurusan memproses susu segar dari lembu-lembu baka import terpilih. Anda juga berpeluang untuk membagi makan dan menyusukan anak-anak lembu dan kambing  yang sangat menyeronokkan! dan tentu sekali mengambil gambar pemandangan suasana sejuk dan segar Gunung Kinabalu

-Di sini juga ada dijual produk dari susu lembu berperisa susu, coklat dan kopi serta susu kambing di dalam kotak dan juga aiskrim berperisa vanila dan coklat

-Kira-kira 10-20 minit perjalanan dari Desa Cattle, anda akan berpeluang melawat War Memorial yang terdiri dari 4 taman yang indah – The Australian Garden, The English Garden, The Borneo Garden dan Contemplation garden & pool – mewakili berlainan kewarganegaraan

-Aktiviti santai di gerai Bunga dan Buah-buahan di pekan Kundasang

-Singgah di Kinabalu Park, pintu masuk sebelum para pendaki menaiki Gunung Kinabalu. Di sini anda berpeluang berjalan-jalan sekitar Taman Kinabalu ini dengan pemandangan gunung kinabalu yang memukau dan cuaca sejuk dan dingin

-Perjalanan balik ke Kota Kinabalu

-Makan malam di gerai seafood Bulatan Todak berhampiran Pasar Besar Kota Kinabalu


Hari ketiga: Kota Kinabalu Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Selepas sarapan, menghala ke Jeti Jesselton untuk menaiki bot ke Pulau Sapi

-Jeti ini dibuka seawal jam 8.30 pagi dan mengambil masa 15-20 minit menaiki bot ke Pulau Tunku Abdul Rahman ini

-Pulau Tunku Abdul Rahman ini di buka dari 8.30 pagi sehingga 5 petang

-Di sini, anda berpeluang melawat 4 pulau: Pulau Sapi , Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya.

-Untuk makan tengahari, anda boleh saja membawa makanan dari luar Pulau, ataupun anda boleh memilih untuk makan tengahari di pulau. Pihak Resort ada menyediakan Buffet atau Alacarte di restoran yang terdapat di Pulau-pulau ini.

-Aktiviti air seperti seawalking, banana ride, jet ski, flyfish, parasailing, scuba doo and coral flyer disediakan di sini

-Terpulang kepada anda samada ingin 1 hari penuh di pulau ini, atau setengah hari sahaja

-Aktiviti santai di Pasar Filipina, Pasar Makanan Kering, Jamilah Jewellery, Pasar Malam dan membeli belah.


Hari keempat: Kota Kinabalu Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Sarapan pagi

-Masjid Terapung Likas – Salah satu tempat lawatan ‘WAJIB’ dan masjid terbesar di Bandaraya Kota Kinabalu

-Bangunan Tun Mustapha juga dikenali sebagai Yayasan Sabah iaitu badan yang mempromosikan pendidikan dan pembangunan ekonomi kerajaan Negeri Sabah

-Muzium Negeri Sabah – terdapat Taman Etnobotani, Zoo dan sebuah kampung warisan

-Signal Hill Observatory Tower – Puncak tertinggi di Bandaraya Kota Kinabalu

-Acara bebas


*Itinerary 4 hari 3 malam di Sabah ini hanyalah cadangan sahaja. Anda boleh ubahsuai mengikut masa, kesesuaian dan jadual penerbangan anda.


Sebarang pertanyaan mengenai pakej Percutian di Sabah, boleh whatsapp kami di link di bawah:


Lihat Pakej 4 hari 3 malam di Sabah

4 days 3 night kota kinabalu package bercuti di kundasang daytrip pakej sabah hiking di sabah kota kinabalu tour package kundasang tour package lokasi menarik di sabah pakej 2 hari 1 malam kundasang pakej cuti sabah pakej honeymoon sabah pakej melancong ke sabah pakej murah bercuti ke sabah pakej murah ke sabah pakej murah melancong ke sabah pakej percutian ke kota kinabalu pakej percutian ke kundasang pakej percutian kundasang pakej percutian sabah pakej percutian sabah 2 hari 1 malam pakej sabah pakej sabah 4 hari 3 malam sabah local tour package sabah muslim tour sabah tour package sabah travel package travel ke kundasang trip ke kundasang sabah trip ke sabah

Lokasi lawatan Sabah Pakej 4 Hari 3 Malam

Lokasi-lokasi Lawatan 4 hari 3 malam ini mengikut pakej lawatan tahun 2019-2020

Rumah Terbalik Tamparuli

pakej percutian ke kundasang 2019

Jambatan Gantung Tamparuli

pakej percutian ke sabah 3 hari 2 malam

Pekan Nabalu

Kinabalu Park

Desa Cattle Dairy Farm

War Memorial Kundasang

pakej percutian ke sabah 5 hari 4 malam

Fish Spa Tagal Luanti

pakej percutian ke kundasang 2019

Sabah Tea

percutian keluarga ke sabah

Poring Hotspring

Pulau Sapi

Pakej pulau sabah

Pasar Filipina

PAKEJ PERCUTIAN DI SABAH

Pasar Makanan Kering

sabah family holiday package

Pantai Tanjung Aru

sabah holiday package

Jamilah Jewellery

sabah tour package

Seafood Bulatan Todak

Masjid Terapung Likas

Yayasan Sabah

sabah holiday package

Muzium Negeri Sabah

Sabah holiday package

Signal Hill Observatory Tower

PAKEJ PERCUTIAN 4 HARI 3 MALAM DI SABAH

Jadual 4 hari 3 malam bercuti di Sabah

JADUAL 4 HARI 3 MALAM BERCUTI DI SABAH

Teringin bercuti di Sabah? especially Kota Kinabalu & Kundasang?

Dengan nama jolokan ‘New Zealand Malaysia’, ini adalah lokasi ‘wajib’ jika anda bercuti di Sabah! 

Jadual 4 hari 3 malam bercuti di Sabah ini hanyalah cadangan dari kami sahaja. Ini terpulang kepada jadual penerbangan anda. Sekiranya sampai awal di Kota Kinabalu pada hari pertama, anda boleh terus mengikuti jadual yang kami berikan. Jika sebaliknya, anda boleh mengubah jadual hari pertama ke hari kedua mengikut kesesuian pelancong.

itinerary 4 hari 3 malam di sabah

Untuk anda yang merancang hendak bercuti di Sabah, especially Kota Kinabalu & Kundasang, anda boleh memilih untuk mengambil pakej percutian yang mana lengkap dengan hotel/homestay & kenderaan bersama pemandu. Pakej biasanya ikut bajet dan kemampuan pelancong. Ada pakej yang bajet murah, sederhana dan berpatutan. Terpulang kepada kesesuaian dan kemampuan anda.

Ada juga yang hanya menggunakan perkhidmatan kereta sewa, homestay Kota Kinabalu dan Homestay Kundasang sahaja. Maknanya mereka pandu sendiri sahaja tanpa ada driver. Pakej ini memang bajet, murah dan jimat sedikit jika dibandingkan dengan pakej percutian full pakej sekali driver. Ini semua terpulang kepada anda. Tentunya ada kekurang dan kelebihan yang tersendiri jika dibandingkan dengan pakej-pakej yang lain.
Berikut adalah jadual cadangan jika anda bercuti selama 4 hari 3 malam di Sabah:

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport/Hotel
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang
    (Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

Itinerary 4 Hari 3 Malam di Sabah

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Cek out Hotel/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu.

Pakej percutian keluarga ke Sabah

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Snorkling di Pulau Sapi)
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu.

sabah tour package 2019

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

  • Sarapan
  • The Floating Mosque
  • Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Signal Hill Observatory Tower
  • Free n Easy
  • Hantar Airport/Hotel

*Jadual di atas adalah cadangan sahaja. kena ikut kesesuaian flight ticket juga. Apa-apa pun semoga percutian korang dipermudahkan, amin!

Untuk Lebih Info, Hubungi pegawai pemasaran kami link di bawah:

Rafail Razak

Whatsapp Sekarang!

Rabiatul Amirah

Whatsapp Sekarang!

Perlukan Sebut Harga? Isi Borang Di Bawah:

Artikel Berkaitan: