Trip Sehari Ke Pulau Mantanani

Pulau Mantanani ataupun dikenali juga sebagai Mermaid Island!

Jom trip sehari ke Pulau Mantanani!!!
Mesti seronokkan kalau dapat pergi bercuti ke pulau bersama rakan-rakan ataupun keluarga? Terutamanya pulau-pulau yang ada di Sabah dan melakukan aktiviti santai seperti snorkelling.
Di Sabah terkenal dengan pulau-pulau yang cantik dan menarik yang boleh anda kunjungi dan terokai. Korang pernah dengar Pulau Mantanani? Pulau Mantanani terletak di daerah Kota Belud, Sabah. Pulau Mantanani ini sangat cantik sehingga boleh memukau setiap pengunjung yang berkunjung ke sini sehingga tidak boleh digambarkan dengan kata-kata.
Kalau korang ingin merasakan sendiri suasana berada disana jom join trip sehari ke Pulau Mantanani bersama kami dengan pakej yang kami tawarkan. klik disini untuk pakej ke Pulau Mantanani.
Jeti Rampayan Laut
Bot yang akan dinaiki
Trip sehari ke Pulau Mantanani, adalah sehari perjalanan dari Kota Kinabalu ke daerah Kota Belud. Sesampai di Kota Belud, anda akan terus dibawa ke jeti. Ada dua jeti yang boleh dilalui iaitu, jeti Kuala Abai dan jeti Rampayan Laut. Tetapi bagi yang mengunakan perkhidmatan kami untuk trip sehari ke Pulau Mantanani, kita akan menggunakan jeti Rampayan Laut. Ingat ya korang mesti menukar pakaian yang sesuai siap-siap sebelum ke pulau. Ini kerana semasa perjalanan ke Pulau Mantanani korang akan terkena tempias air laut yang datangnya dari bot itu sendiri, apabila bot bergerak dengan laju air laut akan terkena korang, bagi yang duduk ditempat duduk belakang akan sentiasa terkena tempias air laut.
Sesampai di jeti, korang akan diberi taklimat terlebih dahulu mengenai trip sehari ke Pulau Mantanani sebelum bertolak ke Pulau Mantanani. Untuk ke Pulau Mantanani akan menaiki speedboat yang boleh memuatkan 35 orang dalam satu-satu masa dan akan mengambil masa  dalam 35-55 minit untuk sampai ke Pulau Mantanani. Tip untuk korang yang tak pernah naik bot ataupun tak biasa naik bot, kami sarankan korang duduk ditempat duduk belakang untuk mengelakkan korang “mabuk” ataupun pening dan kalau duduk ditempat diduduk belakang, tekanan hentakkan daripada bot agak kurang sedikit berbanding duduk ditempat duduk hadapan.
Ini adalah jadual penuh trip sehari ke Pulau Mantanani :
  • 0700 – 0730 : Pick up di Hotel Kota Kinabalu
  • 0730 – 0745 : Bertolak ke Kota Belud
  • 0915 – 0930 : Sampai di Jeti Rampayan Laut Kota Belud dan bersedia untuk bertolak ke Pulau Mantanani
  • 0930 – 0945 : Bertolak ke Pulau Mantanani
  • 1030 – 1045 : Sampai di Pulau Mantanani, bersedia untuk aktiviti snorkelling
  • 1200 – 1215pm  : Kembali semula ke Pulau Mantanani untuk makan tengahari
  • 1330 – 1345pm : Bersedia untuk snorkelling kali kedua
  • 1430 – 1500pm : Bertolak balik ke jeti Rampayan Laut Kota Belud
  • 1530 – 1600pm : Sampai di jeti Rampayan Laut Kota Belud
  • 1600 – 1615pm : Bersedia untuk bertolak semula ke Kota Kinabalu.
Kalau korang ingin bercadang nak bercuti di Pulau Mantanani boleh hubungi kami dan korang boleh pilih sama ada bermalam disana 2 hari 1malam ataupun trip sehari ke Pulau Mantanani.
Oopss sebelum terlupa, korang jangan lupa bawa SUNBLOCK tau! sunblock ni penting untuk mengelakkan kulit korang terbakar ataupun sunburn. Nanti kalau tak pakai sunblock takut kulit korang SUNBURN!

Itinerary 4 hari 3 malam di Sabah

itinerary 4 hari 3 malam di Sabah

Itinerary 4h3m di Sabah ini khas untuk anda yang nak bercuti di Sabah, especially Kota Kinabalu & Kundasang samada menggunakan Pakej pelancongan atau nak drive sendiri, terpulang kepada keselesaan & bajet anda semasa bercuti!


Lokasi-lokasi menarik untuk itinerary 4h3m di Sabah

  • Rumah Terbalik (Upside Down House)
  • 3D Museum
  • Jambatan Tamparuli (Suspension Bridge) 
  • Nabalu Market – Persinggahan untuk mengambil gambar Gunung Kinabalu
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Desa Cattle Dairy Farm Kundasang
  • War Memorial Kundasang 
  • Kinabalu National Park 
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Pulau Sapi/Pulau Manukan/Pulau Mamutik)
  • Makan Seafood Bulatan Todak
  • Pasar Filipina
  • Pasar Makanan Kering
  • Jamilah Jewellery
  • Masjid Terapung
  • Yayasan Sabah
  • Signal Hill
  • Muzium Negeri Sabah

Hari Pertama: Kundasang Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Destinasi pertama adalah Rumah Terbalik (Upside Down) Lebih kurang 30 minit perjalanan dari bandar Kota Kinabalu

-Singgah  dan merasai sendiri menaiki Jambatan Tamparuli (Hanging Suspension Tamparuli)

-Meneruskan perjalanan berbukit ke Pekan Nabalu

Berhenti singgah di Gerai Pekan Nabalu untuk membeli cenderahati buatan penduduk tempatan

-Di sini juga terdapat Anjung Tinjau Pekan Nabalu untuk mengambil gambar. Jika bernasib baik, Gunung Kinabalu akan jelas kelihatan

-Di Pekan Nabalu ini juga, anda sudah boleh merasai kedinginan udara yang segar di bawah Gunung Kinabalu

-Fishspa Tagal Luanti terletak 40 minit dari pekan Ranau. Di sini anda akan mendapati puluhan ikan sungai yang akan memakan sel kulit mati di kaki anda apabila anda memasukkan kaki ke dalam sungai

-Makan tengahari di Sabah Tea, anda pasti tertarik dengan pemandangan berbukit dan seluas mata memandang

-Perjalanan di teruskan ke Poring Hotspring yang terletak lebih kurang 30 minit dari Sabah Tea

-Mandi manda di Poring Hot spring, memasuki Taman Rama-Rama, melihat info-info mengenai tempat ini di Poring Orchid Conservation Centre, berpeluang melihat Tropical Garden, berpeluang menaiki sendiri Poring Canopy Walkaway dan melawat Rafflesia Flower Site 


Hari Kedua: Kundasang Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Melawat Desa Cattle Dairy Farm, antara lokasi ‘WAJIB’ di Kundasang

Tips: Jika nak dapat view Gunung Kinabalu paling ‘GEMPAK’ & ‘WIN”, korang kena ada di Desa Cattle ni seawal jam 6.30-7.30 pagi! Masa tu korang pasti ‘TERPEGUN’ & ‘TERPUKAU’ dengan keindahan alam semulajadi di Kundasang ni. Lagipun kalau datang lewat, terutamanya waktu musim cuti sekolah, korang kena beratur panjang dengan pelancong yang lain, parking pun susah tau…! 😉

itinerary 4h3m di Sabah
‘Win’ tak gambar ni???

-Di Desa Cattle Dairy Farm ini, anda berpeluang menyaksikan sendiri bagaimana pihak pengurusan memproses susu segar dari lembu-lembu baka import terpilih. Anda juga berpeluang untuk membagi makan dan menyusukan anak-anak lembu dan kambing  yang sangat menyeronokkan! dan tentu sekali mengambil gambar pemandangan suasana sejuk dan segar Gunung Kinabalu

-Di sini juga ada dijual produk dari susu lembu berperisa susu, coklat dan kopi serta susu kambing di dalam kotak dan juga aiskrim berperisa vanila dan coklat

-Kira-kira 10-20 minit perjalanan dari Desa Cattle, anda akan berpeluang melawat War Memorial yang terdiri dari 4 taman yang indah – The Australian Garden, The English Garden, The Borneo Garden dan Contemplation garden & pool – mewakili berlainan kewarganegaraan

-Aktiviti santai di gerai Bunga dan Buah-buahan di pekan Kundasang

-Singgah di Kinabalu Park, pintu masuk sebelum para pendaki menaiki Gunung Kinabalu. Di sini anda berpeluang berjalan-jalan sekitar Taman Kinabalu ini dengan pemandangan gunung kinabalu yang memukau dan cuaca sejuk dan dingin

-Perjalanan balik ke Kota Kinabalu

-Makan malam di gerai seafood Bulatan Todak berhampiran Pasar Besar Kota Kinabalu


Hari ketiga: Kota Kinabalu Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Selepas sarapan, menghala ke Jeti Jesselton untuk menaiki bot ke Pulau Sapi

-Jeti ini dibuka seawal jam 8.30 pagi dan mengambil masa 15-20 minit menaiki bot ke Pulau Tunku Abdul Rahman ini

-Pulau Tunku Abdul Rahman ini di buka dari 8.30 pagi sehingga 5 petang

-Di sini, anda berpeluang melawat 4 pulau: Pulau Sapi , Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya.

-Untuk makan tengahari, anda boleh saja membawa makanan dari luar Pulau, ataupun anda boleh memilih untuk makan tengahari di pulau. Pihak Resort ada menyediakan Buffet atau Alacarte di restoran yang terdapat di Pulau-pulau ini.

-Aktiviti air seperti seawalking, banana ride, jet ski, flyfish, parasailing, scuba doo and coral flyer disediakan di sini

-Terpulang kepada anda samada ingin 1 hari penuh di pulau ini, atau setengah hari sahaja

-Aktiviti santai di Pasar Filipina, Pasar Makanan Kering, Jamilah Jewellery, Pasar Malam dan membeli belah.


Hari keempat: Kota Kinabalu Trip

dari itinerary 4h3m di Sabah

-Sarapan pagi

-Masjid Terapung Likas – Salah satu tempat lawatan ‘WAJIB’ dan masjid terbesar di Bandaraya Kota Kinabalu

-Bangunan Tun Mustapha juga dikenali sebagai Yayasan Sabah iaitu badan yang mempromosikan pendidikan dan pembangunan ekonomi kerajaan Negeri Sabah

-Muzium Negeri Sabah – terdapat Taman Etnobotani, Zoo dan sebuah kampung warisan

-Signal Hill Observatory Tower – Puncak tertinggi di Bandaraya Kota Kinabalu

-Acara bebas


*Itinerary 4 hari 3 malam di Sabah ini hanyalah cadangan sahaja. Anda boleh ubahsuai mengikut masa, kesesuaian dan jadual penerbangan anda.


Sebarang pertanyaan mengenai pakej Percutian di Sabah, boleh whatsapp kami di link di bawah:


Lihat Pakej 4 hari 3 malam di Sabah

4 days 3 night kota kinabalu package
bercuti di kundasang
daytrip pakej sabah
hiking di sabah
kota kinabalu tour package
kundasang tour package
lokasi menarik di sabah
pakej 2 hari 1 malam kundasang
pakej cuti sabah
pakej honeymoon sabah
pakej melancong ke sabah
pakej murah bercuti ke sabah
pakej murah ke sabah
pakej murah melancong ke sabah
pakej percutian ke kota kinabalu
pakej percutian ke kundasang
pakej percutian kundasang
pakej percutian sabah
pakej percutian sabah 2 hari 1 malam
pakej sabah
pakej sabah 4 hari 3 malam
sabah local tour package
sabah muslim tour
sabah tour package
sabah travel package
travel ke kundasang
trip ke kundasang sabah
trip ke sabah

Pernah cuba ‘Water Rafting’ di Kiulu?

 

 

 

Pernah cuba Water Rafting di Kiulu? mesti ramai lagi yang belum pernah mencubanya kan?

 

 

 

Water rafting Kiulu

 

 

 

Kundasang, Gunung Kinabalu, Ladang Teh Sabah atau meneroka dasar laut di Pulau Manukan, Pulau Sapi mahupun Pulau Sipadan merupakan aktiviti sinonim pelancong yang datang ke negeri di bawah bayu.

Tetapi kini, aktiviti pelancongan itu dipelbagaikan menerusi kebijaksanaan penduduk tempatan, memanfaatkan tanah yang dimiliki dengan membuka pusat rekreasi bagi memenuhi tuntutan kepada permintaan aktiviti luar.

Oh ya! sebenarnya kami teruja berada di Kondis point Kiulu iaitu kawasan campsite antara yg terbaik di Malaysia, di mana anda boleh camping di mana-mana sahaja disini dan kita juga boleh menyewa banyak hut yang ada dengan harga murah!  Selain itu dua buah dewan  di sediakan utk apa jua acara keramaian sebagai contoh gathering atau day trip barbecue bersama rakan-rakan dan family.

 

water rafting sabah

Tandas? jangan risau! seperti bukan campsite sebab memang selesa untuk sebuah campsite dan di asingkan lelaki dan wanita. Shower tempat mandi juga amat selesa dan diasingkan. Ada kawasan sungai cetek dan arus yg perlahan memberikan kelebihan utk anak-anak mandi manda. Ada juga aktiviti rafting family , 4×4 aktiviti, waterfall , hiking serta tidak itu juga disekeling ada kawasan sawah padi huma.

KONDIS POINT PRICE LIST

Entrance Fee (Local)
Adult RM3
Children RM1

Camping Fee(Local)⛺🏕
Adult RM10
Children RM5

Camping Tent & equipment

4 men tent – rm 15
6ment tent – rm 20
Camping mat – rm 5
Sleeping bag – rm 10

Additional Charges(Electricity) 🔌💡💡
/Overnight Charges Per group
RM 30

Open Air Hut
Day Use: RM 15
Overnight : RM20

A Shape Hut(Mini Chalet)
+ fan
+ queen size mattress
RM80/night

White Water Rafting

RM55/head
+ buffet lunch :RM75/ head
*Without Transport from Hotel to KONDiS POiNT

Mini Hall
RM100/day

Daytrip Abseiling
RM100/head
+natural rock climbing
+waterfall abseiling

Basic Kitchen Tools & Equipment to rent(upon request)
+kitchen stove
+wok
+basic tools
:RM60/day

Kitchen

Rm 100/day

PA system 🎼🎤🎤👩🏻‍🎤👨🏼‍🎤
RM250/day

Tube & Life Jacket To Rent

Big: RM10
Medium:RM8
Small:RM5

water rafting sabah

Perjalanan dari Kota kinabalu ke pekan Tamparuli lebih kurang 20 minit manakala dari pekan Tamparuli ke Kiulu hanya 10 minit sahaja menjadikan ia kawasan riadah untuk pelancong mengunjunginya.

Kepada yg bercuti ke Sabah, especially Kota Kinabalu,  anda harus jadikan lokasi ini sebagai penginapan anda kerana anda boleh kemana sahaja lokasi menarik , Kundasang, Kudat, Kota Belud. Untuk kelainan percutian anda, water rafting di Kiulu ini, kami cadangkan menginap di sini sambil menikmati suasana nyaman kampung yang jauh dari hiruk pikuk bising bandaraya. Teramat sesuai untuk anda yang ingin ‘relase tension’ dan buang stress!

Kawasan pedalaman dikelilingi keindahan alam semula jadi itu indah itu cukup popular dalam kalangan pelancong luar negara, tetapi belum cukup diketahui penduduk dalam negara.

Aktiviti lain, selain water rafting di Kiulu ini, anda boleh lakukan di sini ialah abseiling, memanjat tembok (wall climbing), zipline sejauh 320 meter dan aktiviti bertali aras tinggi (high ropes).

Peserta perlu menyeberangi sungai dengan meluncur menggunakan tali sebelum berpindah ke stesen seterusnya dan kembali semula menggunakan kaedah sama. Pengalaman itu secara tidak langsung menguji tahap keberanian dan meningkatkan sifat keyakinan diri.

water rafting sabah

“Pesekitaran Kondis Point sangat menenangkan sehingga rasa penat dan tekanan terhadap pekerjaan serta masalah lain dapat dihilangkan,”

Share

Artikel berkaitan:

  1. Itinerary percutian 3 hari 2 malam di Sabah
  2. Pakej ke Pulau Mantanani, Sabah
  3. Lokasi lawatan bercuti 4 hari 3 malam di Sabah
  4. Lokasi menarik di Sabah
  5. Tips percutian di Kundasang Sabah