Pakej Percutian ke Sabah 3 hari 2 malam

Trip percutian Sabah 3 hari 2 malam pada kali ini, kami membawa keluarga kecil dari Negara Brunei Darussalam, Pn Nurul Atiqah, suami dan 3 anak kecil dengan menggunakan Pakej Gold kami.

Pakej Percutian Sabah 4 hari 3 Malam di Sabah

Pakej Gold ni dah termasuk:

  • Hotel 3 bintang di Kota Kinabalu & Kundasang

  • Kenderaan dan pemandu

  • Tiket ke semua tempat lawatan dalam jadual

  • Penginapan pemandu di Kota Kinabalu & Kundasang

Nak tau Pakej Gold dengan lebih detail, Klik di Sini!

Pakej Percutian Sabah selama 3 hari 2 malam ni, memang untuk anda yang nak melancong, tapi tak nak lama-lama, just a simple Holiday gitu…

Isi Kandungan:

  1. Itinerary 3 hari 2 malam percutian ke Sabah.
  2. Itinerary hari Pertama Pakej Percutian Sabah.
  3. Itinerary hari kedua Pakej Percutian Sabah.
  4.  Itinerary hari ketiga Pakej Percutian Sabah
  5. Kenapa ramai memilih Pakej Percutian Sabah kami?

 

Itinerary 3 hari 2 malam Percutian ke Sabah

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

-Pick up Airport/Hotel
-Makan/Solat/beli barang keperluan asas
-Rumah Terbalik
-Jambatan Tamparuli
-Pekan Nabalu
– Kinabalu Park
-Cek in Hotel/Homestay Kundasang
(Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

-Cek out Homestay
-Desa Cattle Dairy Farm
-War Memorial
-Fishspa Tagal Luanti Ranau
-Sabah Tea
-Poring Hotspring
-Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
-Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

-Sarapan
-Pulau Tunku Abdul Rahman
-Pasar Filipina
-Pasar makanan kering
-Jamilah Jewellery
-Pantai Tanjung Aru (Sunset)
-Makan Seafood di Bulatan Todak
-Hantar Airport/Hotel

 

Aktiviti Hari pertama Pakej Percutian Sabah

Sebenarnya guest kami dari Brunei ni dah sampai sehari sebelum trip tu di Kota Kinabalu. Mereka menginap sendiri di Homestay yang terletak di Imago, betul-betul di pusat bandar Kota Kinabalu.

Seawal jam 8 pagi, driver kami dah terpacak di Homestay diorang tu menunggu untuk trip hari pertama. 

Destinasi pertama selepas bersarapan, kami membawa guest kami ini ke Rumah Terbalik Tamparuli.

Seawal jam 8.30 pagi, lokasi ini telah pun dibuka. 

Di rumah terbalik ini juga terdapat 3D Museum yang mana harga tiket adalah berlainan dengan tiket masuk ke Rumah Terbalik ini.

Masa anggaran adalah 1 jam 30 minit.

Seterusnya, kami meneruskan perjalanan ke Jambatan Gantung Tamparuli yang terletak 15 minit sahaja dari Rumah Terbalik tadi. Di sini, anda boleh menaiki sendiri Jambatang Gantung yang panjang dan amat terkenal di negeri di bawah bayu ini! Rasanya tidak sah jika korang tidak singgah ke sini. Lagipun, ianya percuma!

Perjalanan di teruskan lagi,

maka bermulalah ekspedisi mendaki perjalanan ke Kundasang yang berbukit dan berliku. Pemandu kami sudah biasa dengan keadaan lalulintas di Kota Kinabalu dan Kundasang. Jadi tidak menjadi masalah kepada mereka kerana jalan ke kundasang ni hanya dua hala sahaja. Jalan utama ini jugalah dilalui oleh bas-bas, lori, trailer pengangkutan awam yang mana jalan ini menghubungkan terus ke bandar yang lainnya, seperti bandar Sandakan, Lahad Datu, Semporna dan Tawau. Jadi tidak hairanlah kenderaan sentiasa bersusun penuh di atas jalanraya, apatah lagi jika di hadapan anda adalah lori-lori besar dan trailer yang membawa muatan berat, lagilah kena beratur panjang!

Lebih kurang 1 jam perjalanan, kami tiba di Pekan Nabalu, antara lokasi lawatan WAJIB SINGGAH dalam jadual perjalanan Pakej Percutian Sabah kami ini.

pakej percutian sabah 3 hari 2 malam

Psst! Nak tau tak? kami kongsikan 1 rahsia yang ramai pelancong tak tahu. Kalau nak beli cenderahati, baju untuk di bawa balik sebagai tanda kenang-kenangan, korang mesti beli di sini, sebab harga lebih jauh murah berbanding di Kota Kinabalu, siap boleh tawar menawar lagi tau! 😉

Di Pekan Nabalu ini, korang boleh membeli belah segala macam cenderahati yang menarik untuk di bawa balik. 

Di sini juga pemandu kami membawa guest ini bergambar di Anjung Tinjau untuk mengambil gambar.

Apa yang ada di anjung tinjau ini??

Jika korang bernasib baik, Gunung Kinabalu akan nampak jelas tanpa sedikit pun kabus menutupinya! 

Check out gambar di bawah:

Cantik kan?

*Memang gambar ni meninggalkan sejuta kenangan pada guest kami yang ini!

Opss! lupa nak bagitau, cuaca di Pekan Nabalu ni memang dah sejuk juga, ala-ala Kundasang. So, biasanya kami akan bagi peluang kepada guest kami untuk menghirup udara sejuk dan segar ini dengan mematikan aircond kereta dan buka tingkap! Best kan?? 🙂

Selesai di Pekan Nabalu, kami meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya, iaitu Kinabalu Park.

Taman Negara Kinabalu atau lebih dikenali juga Kinabalu Park ini adalah pintu masuk jika korang hendak mendaki Gunung Kinabalu. Di sini juga kebiasaannya Mat Saleh atau pengkaji unggas dan serangga akan berjalan-jalan sekitar Kinabalu Park, membuat kajian, ambil gambar, treking mengenai jenis-jenis unggas dan serangga yang terdapat di kepulauan Borneo ini.

Selesai melawat di sini, tibalah masa untuk cek in hotel yang telah kami sediakan untuk Pakej Gold kami ini, iaitu Jabez Resort Kundasang. Nak tau best atau tak menginap di sini? lihat gambar di bawah:

Pakej Percutian 3 hari 2 malam di Sabah

*Gambar ni bukan keluarga Pn Nurul Atiqah

Serious, kalau menginap di sini, korang sarapan keesokan pagi sambil mengadap gunung Kinabalu depan-depan mata!

Untuk makan malam, kami bawa keluarga Pn Nurul Atiqah ni makan sayap bakar di kedai berhampiran pekan Kundasang. Memang syok beb makan sayap ayam panas-panas dan PEDAS dalam cuaca sejuk menggeletar! Korang boleh bayangkan tak ni…?? 😉

Aktiviti Hari Kedua Pakej Percutian Sabah

Seawal jam 6.30 pagi, driver kami sudah bersedia untuk pick up keluarga Pn Nurul ni di hadapan hotel untuk di bawa ke destinasi pertama untuk hari kedua, iaitu DESA CATTLE DAIRY FARM ,KUNDASANG atau lebih dikenali lagi dengan jolokan nama ‘New Zealand Malaysia’.

Mesti korang heran kan apsal nak kena awal pula driver ambil ni? ni nak bercuti, bukan nak kelam kabut!

Haaaa.! Apsal nak kena awal? 

Seawal jam 7-8 pagi, Gunung Kinabalu tampak jelas tanpa sedikit pun kabus menutupi gunung tu! lagi kalau lambat, nak-nak lagi cuti sekolah, konfom punya kena beratur panjang kat gate, parking pun susah!

Jika datang awal ke Desa Cattle ni, walaupun tak buka lagi, (biasanya Desa Cattle Buka seawal jam 8.30 pagi), korang boleh ambil gambar pemandangan Gunung Kinabalu pada jarak yang dekat dan jelas! Tengok gambar di bawah:

Amacam?? Cantik tak?? 😉

Di Desa Cattle Dairy Farm ini, korang berpeluang menyusukan dan membagi anak-anak lembu dan kambing makan rumput dari tangan korang sendiri!

Pakej percutian ke Sabah 4 hari 3 malam

Baka-baka lembu yang diimport dari luar negara ini mengeluarkan hasil tenusu yang berkualiti tinggi. Di sini juga, ada menjual susu yang telah diproses dan dijual dengan 3 perasa, susu biasa, coklat dan kopi. (Jangan minum banyak sangat, nanti sakit perut pulak)

Selesai selfie dan ambil gambar, perjalanan di teruskan ke destinasi yang seterusnya, iaitu War Memorial. War Memorial ini adalah tugu peringatan untuk mengenang keberanian Tawanan Perang Australia dan Inggris yang gugur di Sandakan dan selama pawai kematian yang keji ke Ranau pada Perang Dunia II. Anggaran masa melawat di sini adalah 30 minit sahaja.

Perjalanan di teruskan lagi ke Fishspa Tagal Luanti yang terletak 40 – 50 minit dari pekan Kundasang. Di sini korang berpeluang bermain-main dengan ikan jinak dari air sungai yang jernih di kampung Luanti dalam daerah Ranau ini. Jangan hairan jika ada yang terjerit-jerit kegelian bila ikan ini menghisap sel-sel mati dari kaki korang sebaik saja korang turun ke sungai ini! 😀 Anggaran masa untuk berada di sini lebih kurang 40 minit.

Pakej percutian ke sabah 4 hari 3 malam

Selepas puas bermain-main dengan ikan air tawar yang jinak ini, pasti perut dah berkeroncong kelaparan. Destinasi yang seterusnya untuk keluarga Pn Nurul Atiqah ini adalah Sabah Tea. Makan tengahari di sini memang amat menyelerakan dan restoran pun bersih. Di Sabah Tea ini, korang berpeluang makan tengahari samil menghirup udara segar dari ladang teh bersebelahan restoran ini sahaja. Di sini juga ada menjual produk-produk dari ladang ini yang tentunya rasa adalah berbeza dari teh yang biasa. Ini kerana di sini mengamalkan pertanian tanpa menggunakan racun kimia. So, memang ORIGINAL TEA beb!

Selepas makan tengahari, destinasi seterusnya adalah Poring Hotspring yang terletak 30 minit dari Sabah Tea tadi.

Kenapa dinamakan Poring Hotspring?

Kerana di sini terdapat mata air semulajadi yang panas, sehinggakan korang boleh masak telur rebus jika di rendam kurang dari 5 minit! 

Aktiviti di sini memang seronok, lebih-lebih lagi untuk anak-anak kecil iaitu mandi mandi di kolam umum atau tab air panas yang disediakan. Di sini juga, korang boleh buat aktivit lasak iaitu Canopy Walk, menaiki jambatan gantung yang terletak di atas pokok-pokok yang tinggi dan besar! Mesti gayat la kalau korang takut dengan ketinggian!

Di sini juga ada Taman Rama-Rama yang mana mengumpulkan berbagai jenis rama-rama dan bunga yang pastinya ada yang korang tak pernah nampak pun sebelum ini.

Tiba masanya meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu.

Untuk Trip Pn Nurul Atiqah ini, kami menyediakan Hotel 3 bintang yang selesa dan stratejik di tengah-tengah bandaraya Kota Kinabalu.

Sebelum cek in hotel Kota Kinabalu, kami membawa Pn Nurul Atiqah dan keluarga makan seafood di Pak Andi Restaurant Seafood yang terletak di Tanjung Aru, Kota Kinabalu.

Pakej Percutian 3 hari 2 malam ke Sabah

Di restoran ini, terdapat pelbagai jenis makanan laut yang boleh dipilih, semuanya segar belaka! 

Tempat selesa dan masakan pun memang sedap! Highly Recommended!

Untuk pilihan makan seafodd yang lebih murah, korang boleh cuba di Bulatan Todak, berdekatan dengan Pasar Besar Kota Kinabalu.

 

Aktiviti Hari ketiga Pakej Percutian Sabah

Selepas selesai sarapan, kami menghala ke Jeti Jesselton untuk menghantar Pn Nurul Atiqah dan keluarga untk menaiki bot ke Pulau Sapi. Pulau Sapi adalah salah satu daripada Pulau Tunku Abdul Rahman, selain Pulau Manukan, Pulau Gaya, Pulau Sulug dan Pulau Mamutik. Di Pulau Sapi ini, korang boleh melakukan aktiviti snorkeling dan mandi manda. Terdapat juga aktiviti air seperti , Coral Flyer Zipline, Parasailing dan Skuba Diving.

Biasanya, anggaran masa untuk korang berada di sini adalah 3-5 jam. Kalau nak sampai petang pun boleh juga, tak ada masalah. Di sini juga ada disediakan Pakej Buffet dan Ala carte, cuma harga sedikit mahal berbanding makan di luar pulau. Sekali-sekala apa salahnya, kan? 😀

Ok, untuk trip Pn Nurul Atiqah ni, tengahari diorang dah balik semula ke Jeti Jesselton selepas puas mandi-manda di Pulau Sapi tadi. 

Next destination adalah Pasar Filipina.

Di Pasar Filipina atau lebih dikenali dengan Pasar Kraftangan ini, terdapat bermacam-macam jenis dan bentuk cenderahati untuk korang bawa balik sebagai tanda kenang-kenangan.

Manakala, di sebelah Pasar Filipina ini, terdapat Pasar Makanan Kering yang menjual produk-produk makanan tempatan seperti kuih kering, ikan masin, sotong kering, gamat kering dan bermacam-macam lagi hasil laut yang sudah dikeringkan.

Pastikan barang-barang dan anak-anak kecil dijaga dengan baik kerana di sini memang ramai pelancong dan bersesak-sesak.

Selepas puas membeli belah, jom ke Jamilah Jewellery yang terletak tidak jauh juga dengan Pasar Filipina tadi.

 

Di sini, terdapat banyak desain terbaru perhiasan sperti gelang, cincin, kerongsang yang diperbuat dari mutiara asli dan juga manik-manik yang cantik. Biasanya, korang pasti akan membeli sedikit sebanyak perhiasan di sini untuk di bawa balik, confirm! 😉

Penat kan?

Kami membawa pula keluarga Pn Nurul Atiqah ini bersiar-siar di Pantai Tanjung Aru untuk menyaksikan matahari terbenam atau sunset kira-kira jam 6 petang. Jangan hairan jika sebelum jam 6 petang lagi, ramai pelancong sudah berkumpul di sini untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang sangat menakjubkan ini.

sabah holiday package

Untuk aktiviti terakhir, kami membawa pn Nurul Atiqah dan keluarga makan seafood di Bulatan Todak. Untuk pengetahuan korang, Bulatan Todak ini adalah tempat makan seafood paling LAKU KERAS di Kota Kinabalu. Setiap hari, pasti sesak dengan kehadiran pelancong yang CRAVING nak makan seafood! dan yang lebih penting, harga di sini adalah jauh lebih murah jika dibandingkan dengan tempat yang lain. Parking pun susah sangat nak dapat tau! 🙂

Selepas makan seafood, driver kami menghantar keluarga Pn Nurul Atiqah ke Hotel.

-Selesai-

Kenapa ramai memilih Pakej Percutian Sabah kami?

  • Fleksibel mengikut bajet korang

  • Syarikat pelancongan berdaftar dengan kementerian pelancongan

  • Tour Guide Lokal Ramah Mesra & Tak Berkira

  • Harga Berpatutan dan Jimat

  • Penginapan View Gunung Kinabalu di Kundasang

  • Penginapan Selesa di Bandaraya Kota Kinabalu

  • Tidak ada Caj Tersembunyi

 

Untuk Pertanyaan mengenai Pakej, Whatsapp kami di:

Lokasi menarik yang harus dikunjungi jika anda pertama kali ke Sabah

Pertama kali ke Sabah? sebelum ni asyik dengar kawan atau sedara cerita pasal keindahan di pulau Borneo ni?

Sekarang kami nak bagi tempat-tempat lawatan yang harus anda kunjungi bila anda sampai di negeri di bawah bayu ini.

  1. Fishspa Tagal Luanti yang terletak di kampung Luanti Ranau ini memang terkenal dengan ikan-ikan sungai dari pelbagai saiz yang sangat jinak. Biasanya ikan air tawar ni tak akan datang dekat dengan permukaan air, tapi ikan-ikan di sini akn mula menyedut kulit-kulit mati kaki anda sebaik kaki anda masuk ke dalam air sungai! Harga tiket hanya RM5 sahaja.

2. Percutian anda juga dikira tidak lengkap jika tidak singgah ke Poring Hotspring ini. Di sini ada mata air semulajadi yang hangat mendidih hinggakan anda boleh masak telur rebus! Di sini juga, jika berkemampuan dari segi fizikal, bolehlah mencuba untuk ‘Canopy Walk’, best dan sangat menenangkan!

3. Desa Cattle Dairy Farm atau ‘New Zeland Malaysia’ ini juga adalah tempat lawatan wajib jika anda berkunjung ke Sabah. Lembu-lembu dari baka import dipelihara disini sesuai dengan keadaan cuaca yang sejuk dan lembab. Pemandangan memang sangat cantik terutama pada awal pagi. Silalah datang di antara jam 6.30 hingga 7.30 pagi, sebelum tempat lawatan ini dibuka, kerana anda akan menyaksikan pemandangan gunung yang paling jelas ketika ini, boleh tangkap gambar puas-puas!

4. Minat makan makanan laut? anda wajib datang ke sini, iaitu gerai yang berhampiran dengan Bulatan Todak. Di sini, terdapat sangat banyak pilihan makanan laut dan anda pasti terkejut dengan harganya, memang sangat murah jika dibandingkan dengan negeri-negeri yang lain! masakan pun memang rare la!

5. Last but not least, Masjid Terapung atau ‘The Floating Mosque’ sangat terkenal dengan kunjungan pelancong dari luar negara, terutamanya dari negara China, Jepun dan Korea. Jika anda berkesempatan singgah di masjid yang gah ini, pasti anda aakan melihat bas-bas pelancong banyak berbaris di luar perkarangan masjid ini. Jika pelancong ingin masuk ke dalam masjid, pakai yang bersesuaian ada disediakan dan hanya ruang terhad sahaja boleh dimasuki oleh pelancong bukan muslim.

Sebenarnya, banyak lagi tempat lawatan yang ‘MESTI DIKUNJUNGI’ bila anda sampai ke Sabah ini. Kenapa Sabah menjadi destinasi pelancongan Nombor 1 di Malaysia? ini kerana negeri di bawa bayu ini lengkap dengan keindahan alam semulajadinya seperti Gunung Kinabalu, pantai, pulau-pulau dan hutan-hutan yang masih terpelihara. Kami akan kongsikan lagi tempat-tempat menarik di entry yang akan datang.

Mengapa BIG WHY penting dalam hidup kita?

Lata Kare,
Seorang wanita tua yang berusia 67 tahun,
Tinggal di sebuah wilayah kecil, Baramathi.

Mereka suami isteri,
Hidup kais pagi makan pagi,
Kais petang makan petang,
Serba serbi kekurangan,
Miskin papa kedana,
Namun cinta mereka utuh walaupun di rumah usang yang tua.

Satu hari,
Suami Lata Kare jatuh sakit,
Dan kelihatan keadaannya sakitnya teruk dari biasa.

Late Kare,
Seorang isteri yang galau hatinya,
Melihat duit yang ada,
Untuk membawa suaminya ke hospital yang jauh lokasinya,
Namun tidak mencukupi.

Diketuk rumah-rumah jiran,
Mencari secebis bantuan,
Buat bekal belanja di perjalanan.

Dengan sumbangan jiran-jiran itu,
Lata Kare dan suami bergerak ke hospital,
Menaiki kenderaan.

Sesampai di hospital,
Suami Lata Kare di periksa dengan terperinci,
Lalu sang doktor memanggil si isteri,
Memaklumkan bahawa suami ini harus segera dirawati,
Dan kosnya menelan harga 5000 rupee.

Saat mendengar jumlah besar itu,
Berlari Lata Kare keluar dari hospital,
Menuju ke jalan besar,
Langkahnya penuh juraian air mata.

Di sisi jalan itu,
Dia meraung dalam kedukaan,
Dalam kesengsaraan,
Terduduk sambil tangannya di angkat ke langit tinggi,
‘Oh Tuhan, mengapa aku yang disiksa ? 
Tidak cukupkan selama ini aku disiksa ‘

Orang yang lalu-lalang melihat deraian airmata si tua,
Mendengar bait bicaranya,
Mengundang sebak di dada,
Malah ada yang turut mengalirkan air mata juga.

Dengan langkah longlai,
Diseka air mata tadi dengan hujung sarinya,
Lata Kare masuk semula ke hospital,
Menemui sang suami.

‘ Abang, marilah kita pulang. Aku tidak mampu menyediakan biaya rawatan untukmu ‘.

Terlihat 2 oang warga tua,
Saling berpimpinan tangan,
Melangkah satu demi satu,
Keluar dari hospital.

Berjalanlah mereka,
Meniti jalanraya yang sibuk,
Membawa haluan untuk pulang ke rumah.

Tiba-tiba,
Sang suami berkata,
Lata Kare, aku lapar. Aku belum makan lagi.

Bergegaslah sang isteri mencari sesuap makanan untuk suami,
Senilai dengan sisa wang yang masih ada,
Dapatlah dibeli 2 keping samosa,
Yang dibalut kemas di dalam bungkusan suratkhabar.

Duduklah dua orang tua di sisi jalan,
Si lelaki menikmati suapan samosa dari si isteri,
Dijamahnya penuh nikmat.

Si isteri,
Melihat suaminya,
Tulang belakangnya selama ini,
Sekarang sedang sakit dan tak mampu dirawat,
Si isteri rasa menjadi terlalu hiba,
Sehingga air mata menitis lagi,
Lagi dan lagi,
Menitis jatuh sehingga ke atas bungkusan suratkhabar samosa.

Si isteri berfikir,
Apakah harinya bersama suami bakal berakhir sikit masa lagi,
Bagaimana bisa dia menghadapi kehilangan ini ?

Lata Kare merenung samosa yang hampir habis,
Benarlah suaminya terlalu lapar,
Apakah ini suapan terakhir dari isteri,
Bertanya hati kecil bertubi-tubi.

Tiba-tiba,
Lata Kare melihat,
Di helaian suratkhabar kecil itu ada tertulis,
Larian Marathon,
Hadiah Grand Prize adalah 5000 rupee,
Dan tarikhnya adalah ESOK !

Wanita tua ini,
Terus bercahaya wajahnya,
Terukir senyuman tanpa dijangka.

Lata Kare bangkit awal pagi,
Menuju ke lokasi Marathon,
Di meja pendaftaran dia berdiri,
Untuk mendaftarkan diri.

Petugas di kaunter melihat Lata Kare dari kepala hingga ke kaki,
Wanita tua,
Uban banyak di kepala,
Kulitnya kedut sini sana,
Bersari lusuh,
Berkaki ayam.

Petugas marathon menolak permintaan Lata Kare.

Maka,
Menangislah si tua ini,
Lalu sujud di kaki petugas tadi,
Merayu dan merayu.

Akhirnya,
Lata Kare dibenarkan menyertai Marathon tersebut.

Si tua,
Akan bersaing dengan orang muda,
Yang penuh bergaya dengan pakaian sukan,
Bertopi dan berkasut.

Lata Kare menyingsing sarinya,
Mengikat di pinggang.

Penonton yang berada di kiri kanan,
Melihat Lata Kare seperti si badut,
Keberadaannya di situ umpama memberi satu jenaka,
ada menyindir,
ada mencela.

Apabila pistol dilepaskan,
Lata Kare berlari dan berlari.

Wartawan BBC yang pada ketika itu membuat liputan,
Mengatakan,
Lata Kare berlari seolah budak belasan tahun,
Berlari laju,
Memotong seorang demi seorang,
Walau peluh membasahi sari,
Walau luka berdarah di kaki,
Dia berlari tanpa henti.

Akhirnya,
Lata Kare berjaya menjadi orang pertama tiba di garisan penamat,
Mengalahkan semua orang muda.

Dan apabila ditemuramah oleh wartawan,
Apakah yang menyebabkan makcik sebegitu kuat untuk meneruskan marathon ini di usia begini,
Dalam sakit begini ?

Jawab Lata Kare,
Penuh bercucuran airmata,
Kerana bersama larian aku tadi,
Aku membawa harapan suamiku,
Kerana aku membawa nyawa suamiku.

Lata Kare mengajar kita,
Apabila jelas BIG WHY kita,
Yang mustahil pun akan mampu dicapai.

20 RAHSIA DASHYAT BILA ANDA BERSEDEKAH!

Jika seseorang itu memberi bersedekah dan dia tahu bahawa sedekahnya itu sampai kepada Allah S.W.T dahulu sebelum orang yang menerimanya, maka dia akan mendapat kegembiraan dalam pemberiannya.

Adakah kamu tahu antara kebaikan-kebaikan sedekah itu? Rujukan dari hadis-hadis ada menyatakan;

#1- Sedekah adalah salah satu pintu untuk menuju ke Syurga Allah S.W.T

#2- Sedekah ialah perbuatan yang paling mulia antara semua perbuatan kebaikan dan sedekah yang paling baik adalah dengan memberi makanan kepada orang

#3- Sedekah akan dihisab pada hari Kiamat dan sedekah akan InsyaaAllah akan menjauhkan kita dari seksaan api neraka jahanam

#4- Sedekah mampu memadamkan kemurkaan Allah S.W.T dan mampu memadamkan kepanasan di alam kubur

#5- Perkara yang paling memberi keuntungan kepada orang-orang yang telah meninggal dunia adalah sedekah dan Allah S.W.T akan sentiasa memanjangkan pahala dari sedekah tersebut

#6- Sedekah mampu menyucikan roh dan menambah pahala kebaikan

#7- Sedekah adalah salah satu cara untuk mendapat kebahagiaan di hari Kiamat di hadapan Allah S.W.T

#8- Sedekah boleh menyelamatkan diri dari celaka di hari Kiamat dan tidak akan membuat anda sengsara disebabkan masa lampau anda

#9- Sedekah mampu menghapuskan dan diampunkan dari dosa-dosa yang pernah dilakukan

#10- Sedekah dapat membantu anda untuk meninggal dunia dalam keimanan serta ketakwaan terhadap Allah S.W.T dan malaikat akan mendoakan kebaikan kepada anda

#11- Orang-orang yang memberi sedekah ialah orang-orang yang baik dan sesiapapun yang terlibat dalam melakukan kebaikan tersebut akan diberi ganjaran oleh Allah S.W.T

#12- Orang yang memberi sedekah dijanjikan akan mendapat ganjaran yang hebat dari Allah S.W.T

#13- Orang yang memberi sedekah adalah tergolong dari golongan orang-orang yang disayang oleh masyarakat

#14- Memberi sedekah adalah perbuatan yang mulia dan dihormati

#15- Sedekah mampu melepaskan anda daripada kesusahan dan doa-doa akan dimakbulkan Allah S.W.T

#16- Sedekah mampu menghapuskan kesulitan hidup dan ditutup 70 pintu kecelakaan di dunia

#17- Sedekah mampu memanjangkan umur seseorang dan memberi kejayaan hidup

#18- Sedekah adalah ubat

#19- Sedekah ialah ganjaran yang baik meskipun anda memberi kepada binatang-binatang atau burung-burung

#20- Sedekah yang paling baik adalah jika anda menyampaikan pesanan yang baik ini kepada orang lain dan diniatkan sebagai sedekah. InsyaAllah, Allah memberikan ganjaran buat anda.

Sumber: tzkrh.com

Pakej 3 Hari 2 Malam Sabah

Pakej 3 Hari 2 Malam di Sabah

Pakej Percutian 3 Hari 2 Malam di Sabah

ITINERARY 3D2N

1 malam di Kota Kinabalu
1 malam di Kundasang

➡ PRIVATE TOUR ⬅

📢ITINERARY (perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada Tiket flight)

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

-Pick up Airport/Hotel
-Makan/Solat/beli barang keperluan asas
-Rumah Terbalik
-Jambatan Tamparuli
-Pekan NabaluKinabalu Park
-Cek in Hotel/Homestay Kundasang
(Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, tak da masalah)


HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

-Cek out Hotel/Homestay
-Desa Cattle Dairy Farm
-War Memorial
-Fishspa Tagal Luanti Ranau
-Sabah Tea
-Poring Hotspring
-Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
-Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu


HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

-Sarapan
-Pulau Tunku Abdul Rahman
-Pasar Filipina
-Pasar makanan kering
-Jamilah Jewellery
-Pantai Tanjung Aru (Sunset)
-Makan Seafood di Bulatan Todak
-Hantar Airport/Hotel


 Upon Request (Tidak termasuk dalam jadual lawatan)
-Syahbandar Tuaran
-Aquaria UMS
-Mari-Mari Cultural Village
-Zoo Lokkawi
-Taman Buaya Tuaran

👆🏽Semua Lokasi UPON REQUEST ada CAJ TAMBAHAN.

⭕ Untuk penginapan di Kota Kinabalu & Kundasang, pelanggan boleh memilih untuk tinggal di hotel atau homestay. Harga berbeza mengikut permintaan pelanggan

*Semua urusniaga adalah dalam Ringgit Malaysia
**Jadual perjalanan adalah cadangan dan boleh diubahsuai mengikut keadaan

“Bercuti lebih MUDAH bersama kami”

“MUDAH, JIMAT & BERBALOI!”

cutikinabalu

“Jom Jalan Kita Bah…!”

SUZA HOLIDAYS SDN BHD
KPK/LN 8716

cutikinabalu.com

4 days 3 night kota kinabalu package (1) bercuti di kundasang (2) daytrip pakej sabah (2) hiking di sabah (1) kota kinabalu tour package (1) kundasang tour package (1) lokasi menarik di sabah (1) pakej 2 hari 1 malam kundasang (2) pakej cuti sabah (1) pakej honeymoon sabah (2) pakej melancong ke sabah (2) pakej murah bercuti ke sabah (2) pakej murah ke sabah (2) pakej murah melancong ke sabah (2) pakej percutian ke kota kinabalu (6) pakej percutian ke kundasang (2) pakej percutian kundasang (3) pakej percutian sabah (14) pakej percutian sabah 2 hari 1 malam (3) pakej sabah (3) pakej sabah 4 hari 3 malam (6) sabah local tour package (4) sabah muslim tour (3) sabah tour package (7) sabah travel package (6) travel ke kundasang (1) trip ke kundasang sabah (1) trip ke sabah (1)

Kembali

Tips Percutian Kundasang, Sabah

TIPS PERCUTIAN KE KUNDASANG, SABAH

 

Seringkali apabila pengunjung bercuti di pusat peranginan yang terletak di Kundasang, masalah mereka adalah tidak cukup masa untuk pergi ke semua tempat yang ada di sana. Bercuti di Kundasang boleh membuatkan anda ‘buang masa’ jika tidak merancang dengan betul lokasi-lokasi lawatan yang hendak dikunjungi.

 

Ini kerana, kurangnya pengetahuan tempat-tempat yang perlu dilawati atau tidak mengikut jadual tempat mana yang harus dikunjungi.

 

Di sini kami ada beberapa tips dan nasihat untuk anda apabila bercuti sendiri di Kundasang walaupun tanpa ada pemandu pelancong!

 

Tips bercuti ke Kundasang

 

1.Tempah Homestay untuk 1 malam di Kundasang.
✔ Jika Anda tidak membuat tempahan, pasti tidak ada yang kosong lebilh-lebih lagi pada waktu cuti sekolah.
✔Tempah homestay di KUNDASANG ya, bukan di PEKAN RANAU.
✔TIPS- Semasa membuat TEMPAHAN HOMESTAY, pastikan homestay tersebut menyediakan WATER HEATER. Pecaya atau tidak, air paipnya sesejuk Air AIS!
P/S Jangan lupa membuat tempahan kenderaan untuk memudahkan pergerakan ke lokasi anda. Perkhidmatan Kereta Sewa akan menanti anda di Lapangan Terbang.

 

2.Tempah tiket penerbangan yang sampai di lapangan terbang Kota Kinabalu seawal jam 7 pagi.
✔Apabila sampai awal di Kota Kinabalu, Anda juga boleh terus ke Kundasang seawal yang mungkin sebab ada banyak tempat yang boleh dilawati setibanya di sana nanti.
✔TIPS – Sebaik-baiknya sampai di Kota Kinabalu pada hari jumaat. Ini kerana anda boleh berkunjung di TAMU KUNDASANG sebelum tengahari. Di tamu kundasang banyak bezanya dengan Tamu yang lain di daerah Sabah ini seperti Makanan, Bunga dan barang-barang yang dijual.

 

Tips bercuti ke Kundasang

 

3.Sampai di Kundasang, anda boleh melawat tempat menarik disekitarnya seperti Desa Cattle Farm, War Memorial dan Kinabalu Park
✔TIPS – Anda boleh berkunjung jam 3-4 di Desa Cattle Farm kerana pada waktu itulah anda boleh melihat para pekerja memerah susu lembu.
✔TIPS – Pasang lampu kereta sekiranya kabus sudah meliputi kawasan Kundasang untuk keselamatan anda dan pemandu yang lain.

 

4.Waktu petang, anda sudah boleh cek in di Homestay yang Anda sudah tempah.
✔TIPS – Cari Homestay yang ada menyediakan kemudahan BBQ.
✔Jangan lupa meminta selimut tambahan kerana Anda tidak akan dapat menahan sejuk pada waktu malam. Sebab tu jangan hairan jika di Homestay tu tidak ada disediakan kipas atau aircond!

 

Tips bercuti ke Kundasang

 

5.Esok pagi, anda boleh sarapan di Kundasang atau di Ranau.
✔TIPS – Cari Restoran yang bersih kerana di kawasan sejuk memang cepat lalat membiak.

 

6.Lepas tu , anda boleh ke Hot Spring Poring.
Terletak lebih kurang 30-40 minit dari pekan Ranau. Di sana, anda boleh mandi manda dan melawat canopy walk.
✔TIPS – Pakai pakaian dan kasut yang sesuai untuk menaiki canopy walk. perjalanan ke canopy walk ala-ala jungle treking. Pastikan anda tidak memakai Kasut Tumit ya?? 😉

 

Tips bercuti ke Kundasang

 

7. Lepas dari Poring, anda boleh ke kampung Luanti Spa Fish.
Bila sampai sini, jangan jerit kuat-kuat ya?? Sebab mesti anda tak tahan bila ikan tu datang dekat dengan kaki anda, GELI!!

 

8.Selesai di sana, anda bolehlah meneruskan perjalanan pulang ke Kota Kinabalu untuk cek in di Hotel/Homestay yang anda sudah tempah.
✔TIPS – singgah di Nabalu Craft kerana di sana banyak barang Kraftangan buatan tangan yang anda boleh beli sebagai cenderamata.
*Jika ANDA rasa TIPS ini berguna, sila “LIKE” atau “SHARE” dengan kengkawan.
Terima Kasih
P/S : Kami menyediakan Pakej Cuti MURAH & BAJET di Kota Kinabalu-Kundasang. Anda pasti tidak tertarik dan TIDAK PERCAYA dengan harga yang kami tawarkan…!
**Untuk pertanyaan Hubungi kami di 0168818153 / 0168281916
Call Ofis kami di: 088-201717

Suza Holidays Sdn Bhd,

H-05-01, Aeropod Commercial Square,

Jalan Aeropod Off Jalan Kepayan,

88200 Kota Kinabalu, Sabah

Pakej Murah Bercuti ke Sabah

pakej murah bercuti ke sabah

Inginkan percutian ideal untuk seluruh keluarga tanpa membebankan poket anda? Ya! Anda boleh jika anda inginkan percutian di mana anda boleh meluangkan masa bersama keluarga ke tempat-tempat yang menarik di Sabah.

Korang berminat nak bercuti ke Kota Kinabalu dan Kundasang?? Selain orang orang dia cantik cantik dan handsome , tempat pun banyak yang cantik2 dan menarik seperti Gunung Kinabalu, Rumah Terbalik, makanan terutama pengemar SEAFOOD murah yang ada di Sabah dan tempat wajip yang anda perlu singgah jika menjejakkan kaki di Negeri Di Bawah Bayu ini.

Jangan risau,team kami bersedia membantu anda untuk menghuraikan jadual perjalanan setiap pakej yang kami sediakan.

Kami Menyediakan Pakej Murah Bercuti ke Sabah 2020. Pilihan :

  • Daytrip Kota Kinabalu/Kundasang
  • 5H4M Hotel / Homestay
  • 4H3M Hotel / Homestay
  • 3H2M Hotel / Homestay
  • 2H1M Hotel / Homestay

Mari kita rungkai setiap Pakej Murah Bercuti ke Sabah yang team kami tawarkan

1. Pakej Murah Bercuti ke Sabah Daytrip Kota Kinabalu/Kundasang

Pakej Murah Percutian Ke Sabah
LOKASI LAWATAN
>>> PRIVATE TOUR <<<
ITINERY (perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada cuaca dan keadaan trafik)
  • Pickup:Kota Kinabalu
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Gantung Tampaluri
  • Pekan Nabalu
  • Taman Kinabalu
  • Desa Cattle Farm
  • War Memorial
  • Gerai buah-buahan Kundasang
  • Perjalanan balik

klik disini untuk maklumat Pakej Daytrip

2. Pakej Murah Bercuti ke Sabah 5H4M Hotel / Homestay

pakej murah bercuti ke sabah
LOKASI LAWATAN

2 malam di Kota Kinabalu

2 malam di Kundasang

➡ PRIVATE TOUR ⬅

📢(perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada Tiket flight)

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport,Hotel/Homestay
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang.

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Perjalanan balik ke Kota Kinabalu
  • Sarapan (pakej hotel)
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Pulau Sapi)
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • The Floating Mosque
  • Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Signal Hill Observatory Tower
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KELIMA (CITYTOUR & SIGHTSEEING)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Cek out Hotel/Homestay Kota Kinabalu
  • Free & Easy
  • Membeli-Belah
  • Hantar Airport
klik disini untuk maklumat Pakej 5H4M Hotel / Homestay

3. Pakej Murah Bercuti ke Sabah 4H3M Hotel / Homestay

pakej murah bercuti ke sabah
LOKASI LAWATAN

2 malam di Kota Kinabalu

1 malam di Kundasang

➡PRIVATE TOUR ⬅

📢(perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada Tiket flight)

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport,Hotel/Homestay
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang(Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Cek out Hotel/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Pulau Sapi)
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • The Floating Mosque
  • Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Signal Hill Observatory Tower
  • Free n Easy
  • Hantar Airport,Hotel/Homestay
klik disini untuk maklumat pakej 4H3M Hotel / Homestay

4. Pakej Murah Bercuti ke Sabah 3H2M Hotel / Homestay

pakej murah bercuti ke sabah

LOKASI LAWATAN

1 malam di Kota Kinabalu

1 malam di Kundasang

➡* PRIVATE TOUR* ⬅

📢ITINERY (perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada Tiket flight)

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport,Hotel/Homestay
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang
    (Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Cek out Homestay/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Pulau Tunku Abdul Rahman (Pulau Sapi)
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Hantar Airport,Hotel/Homestay
klik disini untuk maklumat pakej 3H2M Hotel / Homestay

5. Pakej Murah Bercuti ke Sabah 2H1M Hotel / Homestay

pakej murah bercuti ke sabah

LOKASI LAWATAN

1 malam Kundasang

➡PRIVATE TOUR ⬅

📢ITINERY (perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada Tiket flight)

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pickup:Kota Kinabalu
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Gantung Tampaluri
  • Luanti Fishspa
  • Ladang Teh Sabah
  • Poring Hot Spring
  • Canopy Walk
  • Cek in Hotel/Homestay

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Sarapan (pakej hotel)
  • Cek out Hotel/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm.
  • War Memorial.
  • Gerai Buah-buahan.
  • Kinabalu National Park
  • Pekan Nabalu Handicraft Nabalu
  • Perjalanan balik
klik disini untuk maklumat pakej 2H1M Hotel / Homestay

Untuk penginapan di Kota Kinabalu & Kundasang, pelanggan boleh memilih untuk tinggal di hotel atau homestay. Harga berbeza mengikut permintaan pelanggan. Servis terbaik, Travel Agensi Berlesen & Dipercayai Ramai, Lengkap, Selesa, Mengikut Bajet Anda dan Mesra..

info menarik di Kota Kinabalu

Negeri Di Bawah Bayu ini.adalah negeri yang dipenuhi dengan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan, dan habitat kepada haiwan-haiwan liar yang jarang dijumpai di
tempat lain dan anda sekeluarga pasti akan mendapat pengalaman manis yang sukar dilupakan bila anda ke sini.

Bila anda tiba di lapangan terbang pada hari pertama, anda akan dijemput oleh pemandu pelancong anda sebelum dibawa melawat ke bandar Kota Kinabalu, di mana kota ini terletak di tengah-tengah pergunungan hijau dan laut China Selatan. Kota Kinabalu adalah kota yang dipenuhi dengan warna budaya yang pelbagai dan bangunan-bangunan moden.

Sabah terkenal dengan keindahan pulau-pulaunya dan anda berpeluang untuk melihat sendiri keunikannya. Selepas sarapan pagi anda akan bertemu dengan pemandu pelancong di hotel/homestay dan dibawa ke jeti Jesselton Point untuk menaiki bot yang dijadualkan untuk berlepas pergi ke Pulau Manukan/Sapi/Memutik dan Gaya. Anda bebas untuk melakukan aktiviti yang anda mahu bersama keluarga seperti jet ski, parasailing,snorkling atau banana bot yang boleh diatur oleh pemandu pelancong.

info menarik di Kundasang

Kundasang antara tempat menarik dan wajib dilawati jika berkunjung ke Sabah. Jarak dari Bandaraya Kota Kinabalu adalah lebih kurang 96KM dan mengambil masa kira-kira 2 jam perjalanan. Cuaca di kawasan ini sejuk kerana terletak di tanah tinggi. Jika cuaca baik & cerah disebelah pagi, kita dapat melihat pemandangan GUNUNG KINABALU tersergam indah.

Jika berkunjung ke sini, jangan lupa melawat tempat-tempat menarik antaranya:-

  1. Desa Cattle Dairy Farm
  2. Kinabalu National Park
  3. War Memorial
  4. Hot SpringCanopy Walk
  5. Pekan Nabalu Handicraft Nabalu
  6. Gerai Buah-buahan.
  7. Luanti Fishspa
  8. Ladang Teh
  9. SabahPoring

Bila dah sampai ke tempat orang,rugilah rasanya kalau kita tak explore semua sekali.Perjalanan di sekitar Kundasang,kita akan melalui kawasan tanah tinggi dan pergunungan.

Sebaik-baiknya, anda pastikan kereta yang anda bakal sewa tu nanti, adalah sesuai untuk perjalanan anda.Kalau anda masih belum ada kereta sewa lagi,bolehlah dapatkan dari LAMAN WEB INI, Kereta sewa Kota Kinabalu.

Testimoni pelanggan kami

Ini adalah direktori panduan lengkap percutian ke tempat-tempat menarik dan Pakej Murah Bercuti ke Sabah.Sabah merupakan destinasi pelancongan no 1 di Malaysia.Jika anda merancang untuk melancong ke Sabah,anda boleh dapatkan maklumat penting di sini.

Pakej Percutian Sabah

Kami di Suza Holidays Sdn Bhd, syarikat anak tempatan yang beroperasi di Kota Kinabalu Sabah, menawarkan Pakej Percutian di Sabah dengan harga yang FLEKSIBEL, JIMAT & MUDAH!

Office Suza Holidays

Pakej Percutian di Sabah yang kami tawarkan ini sangat Fleksibel mengikut bajet, kesesuaian dan keperluan para pelanggan kami.
 
Beroperasi seramai 5 orang staff, pejabat kami berada di tengah-tengah bandaraya Kota Kinabalu iaitu di Aeropod Commercial Square, berdekatan dengan Lapangan Terbang Kota Kinabalu (KKIA).
Pakej percutian Sabah yang ditawarkan ini bermula dari 1 hingga 5 hari di lokasi-lokasi pelancongan menarik di sekitar Sabah.

Isi Kandungan : 

    • Jenis Pakej Percutian Sabah
    • Itinerary Daytrip
    • Itinerary 2 hari 1 malam
    • Itinerary 3 hari 2 malam
    • Itinerary 4 hari 3 malam
    • Itinerary 5 hari 4 malam
    • Lokasi lawatan menarik di Kota Kinabalu
    • Lokasi lawatan menarik di Kundasang
    • Lokasi lawatan menarik di Semporna
    • Testimoni Bekas Pelanggan Kami
Jenis Pakej Percutian Sabah yang kami tawarkan
    • Super Gold Package
    • Gold Package
    • White Gold Package
    • Silver Packgae
    • Bronze Package

Di bawah adalah jenis pakej percutian dalam bentuk jadual

Pakej Percutian Sabah

SUPER GOLD PACKAGE

  • Hotel 4 bintang dengan sarapan di Kota Kinabalu
  • Hotel 3 bintang dengan sarapan di Kundasang
  • Kenderaan bersama pemandu
  • Minyak Kenderaan
  • Tiket tempat lawatan
  • Bot ke Pulau Sapi
  • Terminal Fee
  • Peralatan Snorkeling

GOLD PACKAGE

  • Hotel 3 bintang dengan sarapan di Kota Kinabalu & Kundasang
  • Kenderaan bersama pemandu
  • Minyak Kenderaan
  • Tiket tempat lawatan
  • Bot ke Pulau Sapi
  • Terminal Fee
  • Peralatan Snorkeling

WHITE GOLD PACKAGE

  • Hotel Bajet di Kota Kinabalu & Kundasang
  • Kenderaan bersama pemandu
  • Minyak Kenderaan
  • Tiket tempat lawatan
  • Bot ke Pulau Sapi
  • Terminal Fee
  • Peralatan Snorkeling

SILVER PACKAGE

  • Apartment Homestay di Kota Kinabalu
  • Modern Homestay di Kundasang
  • Kenderaan bersama pemandu
  • Minyak Kenderaan
  • Tiket tempat lawatan
  • Bot ke Pulau Sapi
  • Terminal Fee
  • Peralatan Snorkeling

BRONZE PACKAGE

  • Apartment Homestay di Kota Kinabalu
  • Village Homestay Style di Kundasang
  • Kenderaan bersama pemandu
  • Minyak Kenderaan
Itinerary Pakej Percutian Sabah ;

perubahan jadual perjalanan tertakluk kepada cuaca dan keadaan trafik.

Itinerary Daytrip:
  • Pickup:Kota Kinabalu
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Gantung Tampaluri
  • Pekan Nabalu
  • Taman Kinabalu
  • Desa Cattle Farm
  • War Memorial
  • Gerai buah-buahan Kundasang
  • Perjalanan balik
En Nauffar & Keluarga dari Kuala Lumpur
En Abbas Kamal & Rombongan office dari Kuala Lumpur
Itinerary 2 Hari 1 Malam

1 malam Kundasang

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)
  • Pickup:Kota Kinabalu
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Gantung Tampaluri
  • Luanti Fishspa
  • Ladang Teh Sabah
  • Poring Hot Spring
  • Canopy Walk
  • Cek in Hotel/Homestay

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Cek out Hotel/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm.
  • War Memorial.
  • Gerai Buah-buahan.
  • Kinabalu National Park
  • Pekan Nabalu Handicraft Nabalu
  • Perjalanan balik
En Hishamudin & Keluarga dari Kuala Lumpur
Mr Tan Say Yeow & Keluarga dari Indonesia
Itinerary 3 Hari 2 Malam

1 malam di Kota Kinabalu

1 malam di Kundasang

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang
    (Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Cek out Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu-Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan
  • Pulau Tunku Abdul Rahman
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Hantar Airport
En Fadly Shah & Keluarga dari Selangor
Puan Atiqah & Keluarga dari Brunei
Itinerary 4 Hari 3 Malam

2 malam di Kota Kinabalu

1 malam di Kundasang

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang
    (Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Cek out Hotel/Homestay
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Perjalanan Balik ke Kota Kinabalu
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KETIGA (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan
  • Pulau Tunku Abdul Rahman
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

  • Sarapan
  • The Floating Mosque
  • Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Signal Hill Observatory Tower
  • Free n Easy
  • Hantar Airport
Cik Aphyza & Keluarga dari Ipoh, Perak
Mr Gunaseelan & Keluarga dari Penang
Itinerary 5 Hari 4 Malam

2 malam di Kota Kinabalu

2 malam di Kundasang

HARI PERTAMA (KUNDASANG TRIP)

  • Pick up Airport
  • Makan/Solat/beli barang keperluan asas
  • Rumah Terbalik
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Cek in Hotel/Homestay Kundasang
    (Digalakkan BBQ bersama Keluarga/rombongan, Nak makan luar pun boleh, x da masalah)

HARI KEDUA (KUNDASANG TRIP)

  • Desa Cattle Dairy Farm
  • War Memorial
  • Fishspa Tagal Luanti Ranau
  • Sabah Tea
  • Poring Hotspring
  • Cek in Homestay Kundasang

HARI KE-3 (KOTA KINABALU TRIP)

  • Sarapan
  • Perjalanan balik ke Kota Kinabalu
  • Pulau Tunku Abdul Rahman
  • Pasar Filipina
  • Pasar makanan kering
  • Jamilah Jewellery
  • Pantai Tanjung Aru (Sunset)
  • Makan Seafood di Bulatan Todak
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KEEMPAT (CITY TOUR)

  • Sarapan
  • The Floating Mosque
  • Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Signal Hill Observatory Tower
  • Cek in Hotel/Homestay Kota Kinabalu

HARI KELIMA (CITYTOUR & SIGHTSEEING)

  • Cek out Hotel/Homestay Kota Kinabalu
  • Free & Easy
  • Membeli-Belah
  • Hantar Airport
Rombongan Cik Nurfarahin & Keluarga dari Selangor
Kak Ayu & Keluarga dari Miri Sarawak
Lokasi Lawatan Menarik di Kota Kinabalu
  • Masjid Bandaraya @ The Floating Mosque Kota Kinabalu
Masjid Bandaraya Kota Kinabalu
  • Menara Tun Mustapha @ Menara Yayasan Sabah
  • Muzium Negeri Sabah
  • Masjid Negeri Sembulan
  • Mari-Mari Sepanggar Island
Mari Mari Sepanggar Island
  • Waterfront Seafood Night Market
  • I LOVE KK Sign
  • Street Art Graffiti Galery
  • Gaya Street Sunday Market & Night Market
  • Sabandar Cowboy Town Tuaran
  • Pantai Tanjung Aru
Pandai Tanjung Aru
  • Taman Tunku Abdul Rahman – Pulau Memutik, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Gaya, Pulau Sulug
  • Aquarium & Muzium Marin UMS
  • Kota Kinabalu Wetland Centre
  • Shangri-La Rasa Ria Resort Nature Reserve
  • Zip Borneo
  • Double Six Monumen
  • Signal Hill Observatory Platform
  • Mari-Mari Cultural Village
Mari Mari Cultural Village
Kokol Heaven Resort
  • Kokol Heaven Resort
  • Lok Kawi Wildlife Park
  • Jesselton Point Waterfront
  • Pasar Filipina
  • Jamilah Jewellery
  • North Borneo Railway by Sutera Harbour Resort
  • Rumah Terbalik Tampaluri
Rumah Terbalik - En Salahuddin & Keluarga
Kiulu Water Rafting - #suzateam
  • Kiulu Water Rafting
  • Atkinson Clock Tower
  • Borneo Ant House
  • Peak Hope Tuaran
  • Monsopiad Heritage Village
  • Perdana Park
  • Chocolate Factory (Cocoa Kingdom)
Cocoa Kingdom - Khairunnisa Ling & Keluarga dari Sarawak
Perdana Park
Lokasi Lawatan Menarik di Kundasang
Desa Cattle Dairy Farm
Maragang Hill
  • Desa Cattle Dairy Farm
  • Maragang Hill
  • Mesilau Highland Strawberry Farm
  • Mesilau cat’s Village
  • Sosodikon Hill
  • Jic Seng Nursery
  • Atv Borneo Adventure
  • Kundasang War Momerial
War Memorial Park
Pekan Nabalu
  • Pekan Nabalu
  • Kinabalu Park
  • Kundasang Mount Valley Recreation
  • Gerai sayur&buah buahan Kundasang
  • Crystal Hill
  • Tinorindak Hill
  • Little Wonderland
  • Arnab Village
  • Hamster World
  • Bw Bus Restaurant
BW Bus Restaurant
Rabbit Farm Ranau
  • Ranau Rabbit Farm
  • Atv & Ranau Paragliding Park
  • Sungai Biru Lohan Ranau
  • Luanti Fish Spa
  • Poring hot spring
  • Lohan Paragliding Valley
  • Adenna Refflesia Garden
  • Damai Eco Ranch
  • Arnab Farm Sejati
  • Kinomulok Garden
  • Sabah Tea
  • Bombon Kg. Marakau (FishSpa)
Sabah Tea - Trip Puan Atiqah
Bombon Kg. Marakau (FishSpa)
  • Pulau-Pulau Menarik di Semporna
  • Pulau Bohey Dulang
  • Pulau Timba-Timba
  • Pulau Mabul
  • Pulau Sipadan
  • Pulau Sibuan
  • Pulau Mantabuan
  • Pulau Mataking
  • Pulau Kapalai
  • Pulau Mataking
  • Pulau Pom-Pom
  • Pulau Bum-Bum
  • Pulau Bodgaya
Testimoni Bekas Pelanggan Kami yang telah menggunakan servis pakej percutian Sabah yang kami tawarkan.

Untuk melihat lebih banyak testimoni dari pelanggan-pelanggan kami sebelum ini boleh ke sosial media kami atau boleh klik terus pautan dibawah untuk terus ke sosial media kami:

Untuk lebih detail mengenai pakej yang kami tawarkan, anda boleh berhubung terus dengan staff marketing kami ;

Tips Bercuti Di Sabah

tips bercuti di sabah

Untuk anda yang tak pernah jejak kaki atau pertama kali sampai ke Sabah, Tips Bercuti Di Sabah ini WAJIB ANDA BACA!

Asyik tengok kawan-kawan atau sedara mara datang bercuti ke Sabah kan? Mesti selalu dengar lokasi pelancongan wajib nombor 1 di Sabah, Kundasang atau Semporna, kan?

Sebenarnya, tu adalah nama salah satu daerah yang terdapat di Sabah yang mana daerah yang paling banyak menarik pelancong sama ada dari dalam negara atau luar negara.

tips bercuti di sabah

Sekarang, Jom kita selusuri satu demi satu Tips Bercuti Di Sabah ni jika anda merancang hendak bercuti ke Sabah!

  1. Jika anda merancang hendak melancong sendiri, iaitu tanpa pemandu pelancong, anda boleh menyewa pelbagai jenis kenderaan bermula dari airport Kota Kinabalu lagi. Seriuosly, lebih JIMAT & MURAH jika anda menggunakan perkhidmatan kereta sewa pandu sendiri jika dibandingkan dengan ambil GRAB atau teksi. Ada juga sesetengah pelancong, dah sampai ke Kundasang, baru berniat nak sewa kereta! Jadi dari KK ke Kundasang, dia naik teksi atau Grab je! Kan dah kerja 2 kali tu? Better sewa terus kenderaan dari airport Kota Kinabalu, kan?
  2. Jika anda merancang untuk menggunakan perkhidmatan Travel Agency, pastikan ejen berkenaan adalah syarikat yang berdaftar dengan Kementerian Pelancongan & MATTA. Jika ada sebarang masalah semasa trip lawatan, syarikat yang berdaftar dan berpengalaman ini tahu dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menyelesaikan masalah anda. Seperti contohnya, jika berlaku sebarang kecemasan, Tour Guide yang membawa trip lawatan anda itu, tahu apa nak buat dengan cara paling cepat dan Profesional!
  3. Biasanya berapa hari masa diperlukan untuk cuti-cuti di Kundasang & Kota Kinabalu? Cadangan saya adalah paling kurang 4 hari 3 malam atau 5 hari 4 malam adalah jangka waktu yang paling sesuai untuk korang ‘round’ habis lokasi-lokasi ‘hot’! (Di bawah saya sertakan lokasi-lokasi lawatan menarik di Kota Kinabalu & Kundasang, jadi baca sampai habis ya?)
  4. Di Sabah memang terkenal dengan makan seafood yang murah dan berbaloi. Especially di Kota Kinabalu, korang boleh pilih banyak restoran yang menyediakan makanan seafood yang sedap dan segar! Antaranya adalah Restoran Gayang di Jalan Gayang, Restoran Nelayan di Bukit Padang, Pak Andi’s Seafood di Tanjung Aru, Welcome Seafood di Jalan Asia City. Tapi jika anda nak Jimat & Bajet, anda boleh berkunjung di Bulatan Todak berhampiran Pasar Besar Kota Kinabalu. Di sana banyak gerai-gerai yang menjual makanan seafood yang segar, sedap dan yang paling penting MURAH! Pastikan anda pilih gerai yang bersih dan teratur. Jika nak tahu, harga ikan di sini antara RM3.50 – RM4.50 sekilogram termasuk masakan! Saya paling suka masakan sotong masak telur masin & udang masak butter basah, memang terangkat beb…!
  5. Jika anda menyewa kenderaan, pastikan beli siap-siap Kupon Parking yang banyak dijual di pondok-pondok DBKK, kedai 24 jam atau datang terus ke pejabat Dewan Bandaraya Kota Kinabalu. Di Kota Kinabalu khususnya, jika anda hendak parking kenderaan, mestilah menyediakan kad kupon parking ini untuk mengelakkan kenderaan anda disaman.
  6. Jika anda meletakkan kenderaan di bawah jambatan yang berhadapan Pasar Besar Kota Kinabalu, pastikan anda parking sehingga tengahari sahaja. Jika selepas tengahari, tempat parking kereta di kawasan itu akan digunakan oleh peniaga kecil untuk menjual pelbagai jenis makanan kering dan basah.
  7.  Jika anda bermalam di Homestay Kundasang, pastikan anda dah beli siap siap bahan mentah untuk BBQ. Beli di Pasar Besar Kota Kinabalu. Kat sana semua ikan sugar-bugar. Jangan beli di Kundasang pula ya? Sebab Harga tentunya ada mahal sedikit. Rugi datang jauh-jauh, tapi x BBQ di Homestay Kundasang tu, dengan suasana yang sunyi dan sudah tentu SEJUK GILLER, BBQ bersama-sama kengkawan dan ahli keluarga, tentunya akan meninggalkan Kenangan yang paling indah..!
  8. Jika anda merancang hendak bercuti ke pulau-pulau di sekitar Semporna Sabah, ambil flight turun kat Tawau ya? Jangan turun kat  Kota Kinabalu pula, Jauh tu nak drive dari Kota Kinabalu ke Semporna…!
tips bercuti di sabah

30 Lokasi menarik di sekitar Kundasang & Ranau

(Area Kg Mesilau)

1. Maragang Hill

2. Mesilau Highland Strawberry Farm

3. Mesilau cat’s Village

4. Desa Dairy Farm

5. Sosodikon Hill

6. Jic Seng Nursery

7. Atv Borneo Adventure

.

(Area Pekan Kundasang)

8. Kundasang War Memorial

9. Gerai sayur&buah buahan Kundasang

10. Crystal Hill

11. Tinorindak Hill

.

(Dari KK otw ke Kundasang)

12. Pekan Nabalu

13. Kinabalu Park

14. Kundasang Mount Valley Recreation

.

(Dari Kundasang otw ke Ranau)

15. Bw Bus Restaurant

16. Little Wonderland

17. Arnab Village

18. Hamster World

.

(Area Ranau)

19. Ranau Rabbit Farm

20. Bombon Kg Marakau

21. Atv & Ranau Paragliding Park

22. Sungai Biru Lohan Ranau

23. Luanti Fish Spa

24. Sabah Tea

25. Poring hot spring

26. Lohan Paragliding Valley

27. Adenna Refflesia Garden

28. Damai Eco Ranch

29. Arnab Farm Sejati

30. Kinomulok Garden

tips bercuti di sabah

35 Lokasi menarik di sekitar Kota Kinabalu

  1. Masjid Bandaraya @ The Floating Mosque Kota Kinabalu
  2. Menara Tun Mustapha
  3. Muzium Kota Kinabalu
  4. Masjid Negeri Sembulan
  5. Pulau Manukan
  6. Pulau Sapi
  7. Pulau Gaya
  8. Pulau Mamutik
  9. Pulau Mari-Mari Sepanggar
  10. Waterfront Seafood Night Market
  11. I LOVE KK Sign
  12. Strret Art Graffiti Galery
  13. Pasar Gaya
  14. Cowboy Town Tuaran
  15. Kota Kinabalu Waterfront
  16. Pantai Tanjung Aru
  17. Perdana Park
  18. Marine Muzium Kota Kinabalu
  19. Kota Kinabalu Wetland Centre
  20. Kokol Haven Resort
  21. Shangri-La Rasa Ria Resort Nature Reserve
  22. Zip Borneo
  23. Double Six Monumen
  24. Signal Hill Observatory Platform
  25. Mari-Mari CUltural Village
  26. Taman Hidupan Liar Lok Kawi
  27. Jesselton Point Waterfront
  28. Kota Kinabalu Upside Down House
  29. Jambatan Gantung Tamparuli
  30. Kiulu Water Rafting
  31. Atkinson Clock Tower
  32. Borneo Ant House
  33. Chocolate Factory
  34. Pasar Filipina
  35. Jamilah Jewellery
tips bercuti di sabah

10 pulau menarik di Semporna

  1. Pulau Bohey Dulang
  2. Pulau Timba-Timba
  3. Pulau Mabul
  4. Pulau Sipadan
  5. Pulau Sibuan
  6. Pulau Mantabuan
  7. Pulau Mataking
  8. Pulau Kapalai
  9. Pulau Mataking
  10. Pulau Pom-Pom
  11. Pulau Bum-Bum
  12. Pulau Bodgaya
tips bercuti di sabah

Lokasi melihat monyet Probiscis & Kelip-Kelip malam

  1. Kliar River Cruise
  2. Pilajau River Cruise
  3. Kawa-Kawa River Cruise Kota Belud
  4. Weston River Cruise

Mudah-mudahan sedikit perkongsian TIps Bercuti Di Sabah dari saya ini dapat membantu melancarkan percutian anda di Sabah!

“Ease Your Journey!”

Ikhlas dari saya,

Rafail Razak

Director Suza Holidays Sdn Bhd

Artikel berkaitan:

  1. Lokasi menarik yang harus dikunjungi jika pertama kali ke Sabah
  2. Pakej Melancong Ke Sabah
  3. Itinerary 4 Hari 3 Malam Ke Sabah

Untuk sewaan kenderaan:

Suza Kereta Sewa Kota Kinabalu

Probiscis Car Rental Kota Kinabalu

#pakejpercutiansabah #pakejpercutiankundasang #pakejpercutiansemporna